SAMO POZITIVA

Kineske vlasti zabranjuju hedonizam na filmu

31.08.2016 u 15:19

Bionic
Reading

Prema novim smjernicama kineskih vlasti, filmovi i televizijske emisije morat će promicati samo pozitivnu energiju, a oni koji promoviraju hedonizam i stjecanje slave preko noći bit će zabranjeni

Kineski medijski regulator odlučio je stati na kraj promoviranju zapadnjačkog načina života. Državna uprava za tisak, izdavaštvo, radio, film i televiziju izdala je u ponedjeljak direktivu sa smjernicama koje upozoravaju na opasnosti emisija i filmova koji se satirički odnose prema klasičnim djelima kineske književnosti i potiču dekadentno ponašanje, piše The Guardian.

Državna novinska agencija Xinhua izvješćuje da će se zakonska zabrana odnositi i na filmove i programe koji promiču 'vulgarne' vrijednosti. Njome će biti obuhvaćene i emisije s vijestima koje bi trebale izbjegavati veličanje zvijezda, milijardera i osoba koje su slavu stekle putem interneta, kao i senzacionalističko izvještavanje o privatnim aferama, ljubavnim odnosima i obiteljskim sporovima.

Štoviše, vijesti koje se bave zabavnim i društvenim sadržajima ne smiju zagovarati stjecanje slave preko noći, paradiranja bogataša i hedonizam, kao ni sebičnost i intrigu.

Svima onima koji se ne budu držali ovih moralnih pravila, licence za emitiranje će biti oduzete. Umjesto toga, u filmovima i TV emisijama moraju prevladavati dominantna ideologija i pozitivna energija.

Vlasti u Kini trenutno preispituju i novi nacrt zakona kojim se od djelatnika filmske industrije očekuje težnja ka 'izvrsnosti u stručnim vještinama i moralnom integritetu', kao i pokušaj težnje ka 'ključnim socijalističkim vrijednostima'.