U ZABOKU

KIKI festival - 'Kino jednakosti' od 23. do 27. travnja

22.04.2018 u 21:14

Bionic
Reading

Programom filmova pod nazivom 'Kino jednakosti' u ponedjeljak, 23. travnja, u Multimedijskom centru - kinu u Zaboku, počinje 7. Međunarodni festival filmova za djecu KIKI.

Festival prikazuje profesionalne igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne kratkometražne filmove za djecu i mlade, s ciljem podizanja njihove razine kulture gledanja filmova i vizualne pismenosti, s naglaskom na edukativne uratke koji ih potiču na razmišljanje i razvijaju osjećaj jednakosti u društvu.

Organizatori festivala, Društvo 'Naša djeca' Zabok i Građanska organizacije za kulturu GOKUL, ističu kako im je "želja i zadaća pronaći bolji svijet za djecu, ako ne u zbilji, onda na velikom platnu".

"Smjernice za takav, bolji i pravedniji svijet ponudit će pomno odabran program filmova koji zagovaraju jednakost i pravdu u društvu, borbu protiv predrasuda i ostalih nepravdi s kojima se djeca diljem svijeta suočavaju tijekom odrastanja", dodaju.

Na otvorenju će se prikazati više kratkometražnih, društvno osjetljivih i angažiranih filmova - "Crvena jabučica" Ane Horvat s temom posvajanja, "Glava puna snova" Marinke de Jongh o mogućnostima mladih osoba s invaliditetom, "Bango Vassil" Milena Vitanova koji prati pustolovine bugarskog dječaka i romske djevojčice te dokumentarci "Hello Sallam" Kim Brand o izbjeglištvu i premošćivanju kulturalnih barijera i "Kralj twirlinga" Xandera de Boera o dječaku koji se bavi tradicionalno 'ženskim' sportom.

Festival donosi i na međunarodnim festivalima nagrađivane filmove - "U plavetnilo" Antonije Alamat Kusijanović, "Negativan prostor" Maxa Portera i Ru Kawahate te "Vodič za bivanje 12-godišnjakinjom" Tilde Cobham-Hervey.

Tijekom pet festivalskih dana održat će se dvadeset projekcija, na kojima se očekuje više od pet tisuća posjetitelja. Program je prema uzrastu publike podijeljen na filmove za predškolsku i školsku dob.

Osim u Zaboku, dio filmskog programa bit će predstavljen i u festivalskoj dvorani u Krapini, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

U pet natjecateljskih programa prikazat će se skoro 30 filmova iz Australije, Bugarske, Danske, Estonije, Francuske, Gruzije, Češke, Irske, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Rusije, SAD-a, Slovenije, Švicarske, Švedske i Hrvatske.

O pobjedniku festivala odlučuje dječji žiri, uzrasta do 15 godina, a autoru nagrađenog filma uz novčanu se nagradu dodjeljuje i trofej.

Nakon projekcija s djecom se razgovara o filmovima - ulogu moderatora imaju novinar, pisac, kritičar, scenarist i filmski redatelj Anđelo Jurkas te filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Dva edukativna programa festivala namijenjena su nastavnicima, učiteljima i odgajateljima - stručni skup "Čarolija filmskog jezika – što se može prikazati samo filmom" i "Film i hrvatsko obrazovanje" pod vodstvom Borisa Jokića i Višnje Vukašinović te radionički program "Metodika nastave kratkometražnog filma", u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom.