FILM AGAPE

Veliko priznanje za Gorana Bogdana

18.04.2018 u 14:22

Bionic
Reading

Za ulogu svećenika u filmu "Agape" Branka Schmidta hrvatski glumac Goran Bogdan proglašen je najboljim europskim glumcem na 19. Festivalu del Cinema Europeo u talijanskome gradu Lecceu

Talijanski filmski kritičari, koji dodjeljuju nagradu, obrazložili su kako je Bogdan "bio savršen u svojoj teškoj i delikatnoj ulozi svećenika sa strogom civilnom odgovornošću", izvijestila je u srijedu Hrvatska radiotelevizija, u čijoj je koprodukciji film snimljen (producent je Telefilm).

Bogdan glumi nekonvencionalnog svećenika koji priprema učenike za sakrament krizme, a jedan od njih je tinejdžer bez roditelja zahvalan na pažnji koju mu svećenik daje.

Nakon što u razred dolazi novi dječak i postaje novi svećenikov miljenik, Goran priznaje da je sa svećenikom bio u seksualnom odnosu, nakon čega dolazi do niza nesretnih događaja.

  • +4
Film Agape Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Nakon što ga crkva degradira, a krizmanici istuku, svećenik će krenuti u potragu za najmoćnijom Božjom ljubavi - agape.

Tim filmom Schmidt zaokružuje svoju trilogiju kojom daje društvenu kritiku, a scenarij potpisuju Ivo Balenović, Sandra Antolić i sam redatelj.

Uz Gorana Bogdana, u filmu glume Pavle Čemerikić, Denis Murić, Darija Lorenci Flatz, Dražen Šivak, Emir Hadžihafizbegović, Alan Katić, Nela Kocsis i Robert Ugrina.

  • +5
Goran Bogdan Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Po riječima HRT-ove urednice Maje Gregl, film počiva na tezi o suočavanju čovjeka sa samim sobom, a sjajan odabir glumca samo potvrđuje redateljsko umijeće HRT-ova iskusnoga redatelja Branka Schmidta, kojemu je to dvanaesti igrani film.