IZ ZAKLADE KULTURA NOVA

Kako rade Pogon i Lazareti: Knjiga o praksama domaćih društveno-kulturnih centara

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 03.10.2018 14:16
  • Objavljeno 03.10.2018 u 14:10
Promocija zbornika održava se u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu

Promocija zbornika održava se u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Zaklada Kultura nova objavila je zbornik 'Uradimo zajedno. Prakse i tendencije sudioničkoga upravljanja u kulturi u Republici Hrvatskoj' kojim predstavlja funkcioniranje sedam domaćih društveno-kulturnih centara. Knjigu će u jednom od njih, zagrebačkom Pogonu Jedinstvo, 4. listopada u 19 sati predstaviti upraviteljica Zaklade i urednica zbornika Dea Vidović te autori Ana Žuvela, Davor Mišković, Mirko Petrić i Leda Sutlović

Zbornik obuhvaća studije slučajeva sedam različitih modela sudioničkog upravljanja u društveno-kulturnim centrima diljem Hrvatske: Društveno-kulturni centar Lazareti u Dubrovniku, Društveni centar Čakovec u Čakovcu, Društveno-kulturni centar u Karlovcu, Molekula u Rijeci, Društveni centar Rojc u Puli, Dom mladih u Splitu te Pogon-Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade u Zagrebu.

Osim toga, nudi teorijski pregled i analizu koncepata poput sudjelovanja u kulturi, decentralizacije, lokalnog razvoja te samog sudioničkog upravljanja u kulturi. Osim što bi trebao pomoći onima koji su već uključeni u ovu praksu, zbornik bi, tvrde autori, trebao poslužiti kao podloga svima koji odluče pokrenuti slične nove inicijative.

Sudioničko upravljanje u kulturi podloga je unapređenju demokratičnosti kulturne politike i kulturnog sustava u zemlji i potrebne su stalne rasprave o tome kako za njega u Hrvatskoj unaprijediti institucionalne i zakonodavne okvire. Zbornik je jedan od poticaja toj raspravi, navode iz Zaklade Kultura nova koja je knjigu objavila u sklopu dvogodišnjeg projekta 'Approaches to Participatory Governance of Cultural Institutions' koji je Zaklada provodila uz podršku UNESCO-vog Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD).

Na predstavljanju u Pogonu Jedinstvo, u maloj dvorani, govorit će upraviteljica Zaklade Kultura nova i urednica zbornika Dea Vidović te autori Ana Žuvela, voditeljica istraživačkog tima projekta o sudioničkom upravljanju te članovi tima Davor Mišković, Mirko Petrić i Leda Sutlović.

Dizajn zbornika potpisuje Dario Dević, a dostupan je u PDF-u na hrvatskom i engleskom jeziku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!