RAZGOVOR U BOOKSI

Kako poboljšati stanje u medijima?

25.05.2012 u 14:59

Bionic
Reading

Kako u vremenu ugrožene medijske slobode i nesigurnih uvjeta rada novinara, osigurati održiv razvoj neprofitnih medija i možemo li povući paralele u stanja novinarstva u zemljama regije, neka su od pitanja na koja će se tražiti odgovor na tribini 'Hrvatski mediji na pragu Europske unije – izazovi i mogućnosti', u srijedu, 30. svibnja u 19 sati u Književnom klubu Booksa

Hrvatski mediji i medijski prostor u zadnjih su dvadesetak godina doživjeli ozbiljnu devastaciju koja je ostavila traga kako na kvalitativnoj tako i na kvantitativnoj razini.

Ugrožene medijske slobode, izrazito nesigurni uvjeti rada novinara, sveprožimajuća tabloidizacija i komercijalizacija sadržaja te snažno koncentriranje medijskog vlasništva, samo su neki od negativnih trendova koji osiromašuju medijsko polje, onemogućavajući građanima relevantno informiranje.

Kako je u opisanom kontekstu i na koji način moguće osigurati razvoj raznolikog medijskog krajolika koji se sastoji od tri stabilna sektora – javnog, privatnog i sektora neprofitnih medija? Kako osigurati održiv razvoj neprofitnih medija, koji su akteri ključni u tom procesu i na koji način možemo primijeniti pozitivne europske prakse i iskustva u Hrvatskoj? Kakva je situacija u regiji, u čemu se podudara, a u čemu razlikuje od naše?

O ovim i mnogim drugim pitanjima važnima za razvoj širokog, bogatog i raznolikog medijskog krajolika u Hrvatskoj razgovarat će Hajrudin Hromadžić, docent na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, Trpimir Matasović, predsjednik Novinarskog vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva, Martin Mayer, ataše i politički savjetnik pri delegaciji Europske unije u Hrvatskoj i Milan Živković, redatelj i politički aktivist. Razgovor će voditi Boris Postnikov, glavni urednik dvotjednika za društvo i kulturu Zarez.

Razgovor će biti održan u sklopu projekta Orient Express Reporter 2 koji provodi Cafebabel. Cafebabel prvi je višejezični europski magazin dizajniran za čitatelje diljem svijeta. Inovativnost ovog projekta u europskom medijskom kontekstu počiva na principu participativnog novinarstva koji nudi jedinstvenu platformu za izražavanje eurogeneracije, prve generacije koja 'živi Europu', zahvaljujući programu Erasmus, internetu i sve većoj mobilnosti.

Razgovor organiziraju Cafebabel i portal Kulturpunkt.