ZA KNJIŽEVNOST

Jon Fosse ozbiljan kandidat za Nobelovu nagradu

03.10.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Nakon drastičnog rasta kladioničarskih uloga na pobjedu norveškog pisca i dramatičara Jona Fossea kao ovogodišnjeg laureata Nobelove nagrade za književnost, online kladioničar Landbrokes nakratko je suspendirao klađenje da bi konsolidirao pozicije i izbjegao gubitke. Klađenje je ponovno pokrenuto, a najveći je favorit i dalje Japanac Haruki Murakami s omjerom 3:1. Slijedi Amerikanka Joyce Carol Oates sa 6:1, Mađar Peter Nadas sa 7:1 te južnokorejski pjesnik Ko Un i Alžirka Assia Djebar s po 10:1

Autor tridesetak romana i gotovo jednako toliko drama, Fosse se smatra jednim od najvećih suvremenih dramatičara, a piše i kratke priče, poeziju, knjige za djecu te eseje. Djela su mu prevedena na više od 40 jezika svijeta, list Daily Telegraph rangirao ga je na 83. mjesto stotinu najvećih živućih genija dok ga je Le Monde nazvao 'Beckettom 21. stoljeća'. Od 1993. fokusirao se uglavnom na pisanje drama, od kojih su neke doživjele uprizorenja na pozornicama vodećih europskih kazališta te diljem svijeta, uključujući Japan, Australiju i Čile.

Razvio je vlastiti kazališni jezik, istodobno intenzivan i poetičan, te se smatra jednim od trenutno najprovokativnijih, najhvaljenijih i najčešće postavljanih europskih dramatičara. Od 2011. živi u rezidenciji Grotten u sklopu Kraljevske palače u središtu Osla, što je izvanredna čast koju mu je za poseban doprinos norveškoj kulturi i umjetnosti 2011. dodijelio norveški kralj.

Landbrokes je privremeno suspendirao klađenje nakon iznenadnog rasta aktivnosti u prilog Fosseu. 'Zabilježen je značajan, iznadprosječan rast oklada u Fosseovoj domovini Norveškoj - ništa problematično, no dobio je značajnu podršku pa smo srezali omjer sa 100:1 prvo na 33:1 pa na 14:1. Bio je to dosta dramatičan pad, osobito za outsidera', kazao je glasnogovornik Landbrokesa.

Kladioničari su posebno osjetljivi na takve iznenadne oscilacije, osobito kad je u pitanju takva nagrada, dodao je. Zato nije neuobičajeno da suspendiraju klađenje u slučaju pojave neuobičajenih obrazaca.

Klađenje je ponovno pokrenuto. a najveći je favorit i dalje Japanac Haruki Murakami s omjerom 3:1. Slijedi Amerikanka Joyce Carol Oates sa 6:1, Mađar Peter Nadas sa 7:1 te južnokorejski pjesnik Ko Un i Alžirka Assia Djebar s po 10:1.

Švedska akademija, koja dodjeljuje nagradu, tradicionalno objavi ime pobjednika u tjednu prije proglašenja dobitnika nagrade Man Booker, ove godine zakazanog za 15. listopada, što znači da bi ovogodišnji dobitnik Nobela za književnost mogao biti poznat već idućeg tjedna.

O pobjedniku odlučuje 18 članova Švedske akademije - pisci, pjesnici, povjesničari književnosti i drugi. S pobjednikom se nastoji kontaktirati tek pola sata prije javnog proglašenja. Možda najkontroverznijom Akademijinom odlukom dosad smatrana je dodjela nagrade ruskom piscu Aleksandru Solženjicinu 1970, ističe stalni tajnik Peter Englund na mrežnim stranicama Akademije.

'Ta je odluka tada naišla na velike kritike, i to ne samo Sovjetskog Saveza, već i u Švedskoj', dodaje Englund.