KRVAVA IGRA SA SUDBINOM

John Banville: 'Knjiga dokaza'

15.04.2009 u 10:59

Bionic
Reading

Izdavačka kuća Novela objavila je 'Knjigu dokaza' Johna Banvillea, jednog od najboljih suvremenih irskih pisaca i najvrsnijih stilista engleskog jezika

Freddie Montgomery počinio je dva zločina. Što je navelo iznimno inteligentnog i obećavajućeg znanstvenika na brutalnu i krvavu igru sa svojom sudbinom? Je li imao kakav moralni alibi? Je li uopće moguće razotkriti stvarne motive svojih postupaka i što je uzrok, a što posljedica naših djela?

'Knjiga dokaza' izazovna je i duboka ispovijest jednoga pomračenog i opasnog uma, ali i priča vrlo lukavog, samosvjesnog i elokventnog pripovjedača koji uživa u svojoj samodostatnosti, u kojoj i sami čitatelji počinju uživati, shvaćajući da je taj brutalni lik njima blizak i simpatičan.

Djelo ne nudi jasne odgovore na gore postavljena pitanja, ali čitatelja drži u napetosti do samoga kraja. Riječ je o psihološkom krimiću, karakternoj studiji i filozofskoj raspravi u jednome. Banvilleovo novo djelo jedan je od rijetkih predstavnika modernističkog pisanja koja svojim motivima i pripovijedanjem podsjeća na najveće književne klasike: Alberta Camusa, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, Vladimira Nabokova i Andrea Gidea.

John Banville suvremeni je irski pisac koji uživa glas jednog od najboljih pisaca na engleskome jeziku. Rođen je 1945. u irskome gradiću Wexfordu. Prvi značajniji uspjeh postigao je znanstvenom tetralogijom koju čine romani 'Dr. Kopernik', 'Kepler', 'The Newton Letter: An Interlude' i 'Mefisto' za koje je dobio brojne prestižne književne nagrade. Piše i kriminalističke romane pod pseudonimom Benjamin Black.

Uz roman 'More', koji je 2005. osvojio i prestižnu nagradu Booker, 'Knjigu dokaza' kritičari smatraju njegovim najvrednijim književnim ostvarenjem.