BEZVREMENE ZGRADE

Japanski arhitekt Toyo Ito osvojio Pritzkera

18.03.2013 u 10:20

Bionic
Reading

Japanski arhitekt Toyo Ito dobio je nagradu za arhitekturu Pritzker za 2013. godinu, jednu od najprestižnijih u tom području stvaralaštva, za svoj konceptualno kreativan dizajn i 'bezvremene' zgrade, stoji u priopćenju odbora za dodjelu nagrade

Itova rana karijera obilježena je malim maštovitim projektima poput kuće 'White U' projektirane 1976. za njegovu sestru kojoj su dosadili stanovi u tokijskim neboderima. Ito je 1995. dizajnirao Sendai Mediatheque u obliku kocke u kojoj se podovi drže na čeličnim cijevima. Gradnja te zgrade završena je 2001. godine.

Žiri je u obrazloženju izbora za Pritzkerovu nagradu naveo taj projekt ocijenivši da njegov 'fluidan' koncept nije 'ograničen limitima suvremene arhitekture'.

Ito, star 71 godinu, izjavio je da u svom radu nastoji 'izbrisati konvencionalno značenje minimalističkim taktikama' uključujući arhitekturu koja 'sliči na zrak i vjetar', prema odboru za dodjelu nagrade.

Pritzkerovu nagradu za arhitekturu su ustanovili pokojni Jay A. Pritzker i njegova supruga Cindy 1979. godine za najinovativnije arhitekte, a uključuje novčanu nagradu od 100.000 dolara i medaljon.