Od 26. kolovoza do 5. rujna

Jaki talijanski aduti za reviju najboljih motovunskih filmova u Laubi

25.08.2021 u 15:21

Bionic
Reading

Oproštaj od ljeta i povratak s godišnjih odmora lakše je prebroditi uz prave užitke za dušu, a među takve svakako spada i gledanje dobrih filmova. Za atraktivnu filmsku ponudu u Zagrebu već uobičajeno će se potruditi Motovun Film Festival revijom svojih najboljih naslova u Laubi s početkom u četvrtak, 26. kolovoza. Ovoljetni program snažno je obilježen talijanskim filmovima

Već na samom otvorenju u četvrtak, 26. kolovoza na rasporedu je sjajna uvrnuta komedija Grabežljivci redatelja Pietra Castelitta. U ovoj crnohumornoj priči susreću se dvije naizgled nespojive obitelji - buržujski intelektualci i proleterski fašisti, a njihov sukob koji eskalira nasiljem pokazat će nam da smo na kraju svi grabežljivci, stoji u najavi.

Kritičari su ovaj film ocijenili kao dobrodošao pomak od uobičajenih talijanskih komedija, a najbolja potvrda za to je nagrada za scenarij na prestižnom Venecijanskom festivalu. Druga talijanska poslastica bit će proslavljeni dokumentarac Lovci na tartufe, premijerno prikazan na festivalu u Sundanceu, istodobno i film kojim je otvoren festival u Motovunu.

Priča o stvarnim protagonistima vodi nas u talijanski Pijemont i prati skupinu tragača za rijetkim i dragocjenim bijelim tartufima za kojima žude najbogatiji svjetski kuhari i gurmani. Vremešni tartufari, oboružani štapovima za hodanje i opakim smislom za humor, lukavo i šutljivo štite svoj svijet od pohlepe i utjecaja izvanjskog svijeta te nam otkrivaju magiju koja se krije u prirodi. Kroz prikaz života povučenih osobenjaka čija lovina vrijedi milijune, ovaj vizualno raskošni film ljubavna je priča o ljudima i psima, tartufarima i njihovim tragačima. Projekcija u subotu, 28. kolovoza bit će prilika i za kušanje delicija od tartufa, ali i za upoznavanje s manje poznatom činjenicom da tartufi ne uspijevaju samo u Istri, nego i u okolici Zagreba. Publici će se sa svojim psima predstaviti turopoljski tartufari, a prigodno događanje bit će organizirano u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije.

Trio talijanskih aduta na ovoj manifestaciji, koje donosimo u suradnji s Talijanskim kulturnim centrom, upotpunit će film Oče naš, ovjenčan u Veneciji nagradom Pierfrancescu Favinu za najboljeg glumca. Ovaj talijanski kino hit, temeljen na stvarnim događajima iz života redatelja Claudija Nocea, prati nekad moćnog načelnika policije koji nakon stradavanja u terorističkom napadu postaje ranjiv i nesiguran. Njegov sin potraži utjehu u prijateljstvu s buntovnim starijim dječakom, koje postupno poprima elemente nadrealnog.

Uz navedeno, u sljedećih 11 dana, sve do 5. rujna, na rasporedu su, među ostalim, i glasoviti dokumentarac Spikea Leeja o turneji glazbenika Davida Byrnea, srpska rock'n'roll komedija Živ čovek, motovunski pobjednik Užitak te projekcija nijemih komedija Bustera Keatona uz glazbenu pratnju benda Porto Morto.

Raspored projekcija nalazi se na stranici https://motovunfilmfestival.com/raspored-2021. Sve projekcije počinju u 21  sat, a u danima vikenda prije filmova održat će se vinske uvertire na kojima će portal Bookaleta.com predstaviti odabrane istarske vinare i njihova reprezentativna vina. Projekcije će se održati uz primjenu preporučenih epidemioloških mjera i propisani razmak, pa će kapacitet gledališta bit će smanjen. Stoga se preporučuje što ranija kupnja ulaznica.