split - jelsa

Izložbom Kažimira Hraste započinje splitska dionica ovogodišnjeg Katamaran Art projekta

28.06.2022 u 08:53

Bionic
Reading

Izložbom 'Osim ako...' Kažimira Hraste koja se otvara danas u splitskoj Galeriji umjetnina započinje splitska dionica ovogodišnjeg Katamaran Art projekta, koji se po peti put održava na relaciji Split - Jelsa, najavio je organizator

"​Osim ako…" naziv je Hrastine intervencije u izložbenom prostoru Galerije umjetnina i Galerije Kravata, koju ​se pobliže mo​že definirati kao sintezu prostorno specifične instalacije i privremene arhitekture.

Iako se naziv na prvi pogled doima kao zgodna dosjetka, itekako je promišljen​, štoviše, ​taj​ složeni veznik ne korespondira samo s konkretnim radom, već ​ga se može primijeniti na cjelokupni Hrastin umjetnički opus, ali i na povijest modernog kiparstva​, objavila je Galerija umjetnina.

Katamaran Art zajednički je projekt Muzeja općine Jelsa i Galerije umjetnina pokrenut 2018. koji se tijekom ljetnih mjeseci naizmjenično događa u Jelsi i Splitu. Naziv se referira na jednu od najprometnijih katamaranskih linija na Jadranu, Split - Jelsa, a cilj projekta je aktualizirati jednako važnu dimenziju putovanja. Radi se o prometu ideja, u konkretnom slučaju, onih umjetničkih.

O autoru:

Kažimir Hraste diplomirao je kiparstvo na Akademiji za likovne umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Valerija Michielija, završio je poslijediplomski studij kiparstva u Ljubljani 1984., a kao stipendist talijanske vlade proveo je jedan semestar na stručnom usavršavanju u Rimu.

Jedan je od osnivača Umjetničke akademije u Splitu, gdje je i zaposlen kao redovni profesor kiparstva. Izlagao je na tridesetak samostalnih te na više od stotinu grupnih izložbi u zemlji i u inozemstvu. Autor je brojnih javnih spomenika i skulptur​a, za svoj ​je ​rad dobio brojne nagrade i priznanja te državna odlikovanja​, a redoviti je član HAZU od 2022.

Izložba ostaje otvorena do 19. ​srpnja.