OD 19. STOLJEĆA

Izložba posvećena psima u hrvatskoj umjetnosti

28.11.2013 u 12:00

  • +13

Pas u hrvatskoj likovnoj umjetnosti od 19. st. do danas

Izvor: Promo fotografije / Autor: Galerija Prica

Bionic
Reading

Na izložbi 'Pas u hrvatskoj likovnoj umjetnosti od 19. st. do danas', koja se od 19. studenoga do 15. prosinca 2013. održava u galeriji Prica u Samoboru, prezentirano je šezdesetak autora i preko stotinjak djela najpoznatijih hrvatskih umjetnika

U širokom vremenskom razdoblju od preko dvjesto godina, kroz brojne likovne pristupe (od akademsko realističkih, romantičarskih, preko izraza naših 'minhenovaca', do suvremenih autora), možemo pratiti kako su umjetnici pristupali temi psa, prikazujući ih kao lovce, statusne simbole, kućne ljubimce, ali i znatno više od toga, kao istinska ljudska subića.

U opširnom pregledu likovnih djela i njihovu međusobnom sučeljavanju, od bidermajerskih portreta, do modernističkih i postmodernističkih inačica, na izložbi su zastupljene brojne autorske interpretativne mogućnosti i poetike, koje do sada, barem ne u skupnom pregledu, nisu bile istraživane. Izložba time nastoji otvoriti ovu temu, kao i širu temu animalizma, jer su pristupi koje ona nudi raznoliki, inspirativni i poučni.

Na izložbi se mogu vidjeti djela Huga von Hötzendorfa, Ise Kršnjavog, Otona Ivekovića, Miroslava Kraljevića, Vladimira Filakovca, Marijana Trepšea, Milivoja Uzelca, Ivana Kožarića, Miroslava Šuteja, Drage Trumbetaša, Ivice Šiška, Borisa Bućana i brojnih drugih.

Autorice izložbe su Dajana Vlaisavljević i Snježana Pavičić.