JA, JACOBUS APOTHECARIUS

Izložba posvećena ljekarništvu, ljekarima i alkemičarima

28.02.2013 u 08:00

Bionic
Reading

U Muzeju grada Zagreba otvara se izložba 'Ja, Jacobus apothecarius – od štacuna do industrije' koja će zadovoljiti sve ljubitelje povijesti, poklonike farmacije, a moguće i sve one pogođene hipohondrijom

Vrijeme kada se brojne teorije zavjere bave farmaceutskom industrijom, a reklame za lijekove i dodatke prehrani dio su svakodnevnog TV programa, idealno je za upoznavanje s poviješću ljekarništva.

Studijska izložba pod nazivom 'Ja, Jacobus apothecarius – od štacuna do industrije' donosi priču o prošlosti zagrebačkog ljekarništva te se bavi i čitavim socijalnim i kulturnim razvojem grada.

Naziv je dobila prema apotekaru Jacobusu koji se prvi put spominje 6. ožujka 1355. u spisima gradskog suca Antona, a živio je na Gradecu.

Naime, Jacobus apothecarius zajedno s Ivčecom tužio je sudu krznara Jakova, a kako se uz njegovo ime spominje i zanimanje, tako je posve sigurno da je tada u Zagrebu postojala i apoteka iako o njoj nigdje nema službenog slova. Nakon njegove prve parnice uslijedila je ona od 14. travnja 1355. na kojoj se izvjesni Jacobus pojavio zbog tužbe Lanchlotusa, a već tri dana kasnije, na drugom ročištu dvojac se izmirio. I tako su se nizale parnice jedna za drugom, a najopsežnija u sudskim spisima bila je zabilježena parnica između Jacobusa i Nikole arhiđakona, kojeg je 31. svibnja 1356. tužio zbog dasaka. U toj je parnici navedeno da je plaćao najamninu za lokal, pa se iz svega navedenog da iščitati da je to najvjerojatnije bila apoteka.

Jacobusa se posljednji put spominje 1365., a naslijedio ga je kolega Bartul - Bartholomeus apothecarius.

Osim o Jacobusu, posjetitelji će se imat prilike nešto naučiti i o Barbari Celjskoj, najpoznatijoj ženi alkemičarki s ovih prostora.

U Muzeju grada Zagreba bit će izloženi i predmeti vezani uz ljekarništvo i povijest farmacije koji su dio muzejske zbirke predmeta svakodnevice, a čiji broj iz godine u godinu raste kako donacijama tako i otkupom.

Kroz eksponate publika će se upoznati s kasnosrednjovjekovnim štacunom, najstarijim poznatim ljekarnama i njihovim proizvodima i njihovim utjecajem na razvoj grada.

Na svečanom otvaranju izložbe, 28. veljače u 19 sati, nastupit će Mirjana Žugec Pavičić i Ana Blažinović Kljajo koje će izvesti ulomke iz prve tiskane medicinske knjige na hrvatskom jeziku, 'Flos Medicinae - Cvit likarije' iz 1768., uz pratnju Nine Köbler na gitari.

Svi posjetitelji otvaranja na dar će dobiti promotivne primjerke Krajačićeve masti, spravljene na prirodnoj bazi, prema izvornoj recepturi koja sadrži orah, lan, kadulju i još neke prirodne sastojke.