do 28. travnja

Izložba nagrađivane krajobrazne arhitektice Branke Aničić u Gliptoteci HAZU

14.04.2021 u 12:39

Bionic
Reading

Izložba odabranih radova nagrađivane krajobrazne arhitektice Branke Aničić otvorena je u povodu Svjetskog mjeseca krajobrazne arhitekture u Gliptoteci HAZU u Zagrebu.

Izložba donosi isječak iz opusa profesorice emerite Branke Aničić, koja je, kako se kaže u u stručnom komentaru izložbe, "cijeli svoj radni vijek s jednakom strašću istodobno projektirala, proučavala i podučavala krajobraznu arhitekturu".

Branka Aničić osnivačica je i dugogodišnja voditeljica studija Krajobrazne arhitekture, jedinog cjelovitog petogodišnjeg interdisciplinarnog i međufakultetskog studija te vrste u Hrvatskoj, ističu krajobrazni arhitekati Stanko Stergaršek i Iva Rechner Dika.

Izložbu čine odabrani radovi, izvedeni, natječajni ili neizvedeni projekati iz područja krajobraznog oblikovanja, te originalni crteži i skice svrstani po temama i fazama razrade.

Radi se o projektima Branke Aničić sa Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost Agronomskog fakulteta i iz arhive autorice.

Znanstveni doprinos pokazan je izborom knjiga i publikacija, a edukativni projekcijom fotografija s nastave.

Autori izložbe izražavaju nadu da će izložba pridonijeti boljem uvidu u vrijednost rada Branke Aničić i boljem prepoznavanju tema kojima se bave krajobrazni arhitekti i koje se poučavaju na studiju Krajobrazna arhitektura Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Branka Aničić sudjelovala je na više javnih i pozivnih natječaja te osvojila jednu prvu i dvije druge nagrade te jedan otkup. Svoje projekte izlagala je na dvadesetak izložbi i na tri Salona arhitekture.

Sudjelovala je u organizaciji većeg broja skupova, pri čemu posebno treba izdvojiti međunarodnu konferenciju – ECLAS Dubrovnik 2000 (European Council of Landscape Architecture Schools / Europsko vijeće studija krajobrazne arhitekture). Nagrada za životno postignuće (ECLAS Lifetime Achievement Award) dodijeljena joj je na godišnjoj konferenciji ECLAS-a u Gentu (Belgija) 2018. godine.

Dobitnica je priznanja za utemeljenje i razvoj Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata 2017. godine, a godine 2020. izabrana je u počasno zvanje profesorice emerite.

Kritičari u njezine najveće zasluge ubrajaju osnivanje i razvoj petogodišnjeg studija Krajobrazne arhitekture. To je jedino organizirano istraživanje i podučavanje krajolika u Hrvatskoj koje nadilazi jedan kolegij ili projekt.

Izložba je otvorena od 7. do 28. travnja u organizaciji Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU.