IVAN LADISLAV GALETA U MSU-U

Izložba koja će isprovocirati vjernike i agnostike

23.09.2011 u 09:10

Bionic
Reading

Jesenski dio programa u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu počinje retrospektivnom izložbom 'Krajolik nulte točke' Ivana Ladislava Galete u sklopu koje će biti predstavljen cjeloviti opus tog svestranog umjetnika

Izložba Ivana Ladislava Galete, rođenog u Osijeku 1947, donosi vrlo heterogen materijal na kojem je ovaj umjetnik radio proteklih godina, počevši od 1968. kada je snimljen njegov prvog film 'Metanoia'.

U gotovo pola stoljeća dugoj karijeri Galeta se iskušao u gotovo svim vidovima umjetnosti, a kako rado ističe, čak i u poljoprivredi, te je i tom hobiju dao posve specifično značenje.

Posjetitelji će moći pogledati rekonstrukciju Galetine prve izložbe 'Kretanje' održane u Galeriji studentskog centra u Zagrebu 1974. godine, niz filmskih scenarija koje je razvio u samostalnu umjetničku formu, te eksperimentalne filmove kao što su 'Dva vremena u jednom prostoru', 'PiRâMídas 1972-1984', 'Water Pulu 1869-1896' i 'WAL(L)ZEN' i 'END ART'.

Izuzetno je interesantan njegov ciklus fotografija, djela u kojima istražuje jezik, kao i zvučne instalacije i radove u kojima se poigrava zakonima fizike kojom je opčinjen.

Galeta je diplomirao likovnu umjetnost na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, čest je gost predavač na europskim sveučilištima i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a zanimljiv su dio upravo njegovi predavački performansi u kojima na sebi svojstven način tumači različita znanja o svijetu i umjetnosti, a vizualizira ih na školskim pločama koje će posjetitelji također moći vidjeti.

Prilikom predstavljanja izložbe kustos Tihomir Milovac kazao je da je najproblematičniji dio pripreme ove izložbe bilo razvrstavanje materijala i obilne građe, koja je bila raspoređena na najrazličitijim mjestima, od umjetnikove kuhinje pa nadalje. Ipak, nakon više od godine razvrstavanja opusa, Milovac smatra da će prva Galetina retrospektiva približiti djelo ovog pionira avangardne medijske umjetnosti široj publici.

Sam Galeta nerado govori o cilju izložbe, bježeći od pojmova poput istraživanja. Sve što želi od izložbe je svoje radove koje naziva tek 'činjenicama' dovesti u red i odnos. Kazao je da će tijekom izložbe i on sam prvi put vidjeti svoje radove na okupu.

Galeta se, kao i prilikom pojašnjenja svojih radova iz prošlih godina, ponovno pozvao na Jamesa Joyceakoji je tražio savršen red riječi u rečenici, a onda i savršen poredak slova u riječi. Baš poput njega svestrani umjetnik pristupa sličicama u kadrovima svojih filmova, odnosno redu kadrova u sekvenci filma. Vođen istom tom željom, s gotovo opsesivnom preciznošću pristupa svojem sveobuhvatnom stvaralaštvu, kao uostalom i postavu izložbe, kazavši da će se ona još mijenjati u tijeku trajanja do 17. studenoga.

Tvrdi da rijetko njegovu pažnju zaustavljaju radovi koji ne zaokupljaju svih pet osjetila. No to se svakako neće dogoditi posjetiteljima MSU-a, jer Galetina su djela višeslojna i kompleksna.

Bez obzira na složenost, jednako će biti interesantna školarcima, kao i publici koja ciljano traga za umjetničkim izazovom.

Umjetnik ističe da je 'Krajolik nulte točke' mjesto gdje će gledatelji izgubiti uporište, a prema riječima kustosa Milovca, izložba će svojim sadržajem i pitanjima koja pobuđuje isprovocirati i vjernike i agnostike.

Izložbu prate i brojni edukativni programi, susret s umjetnikom, stručna vodstva, predavanja i radionice, a na svečanom otvorenju 23. rujna s početkom u 20 sati svirat će bend Krešimira Mišaka Hakuna Matata.

Više o izložbi i popratnim programima doznajte na stranicama MSU-a.