digitalni oblik komunikacije

Virtualna izložba 'Turkmenski sagovi u Muzeju Mimara'

17.05.2021 u 13:00

Bionic
Reading

Muzej Mimara sudjeluje u obilježavanju ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, virtualnom izložbom 'Turkmenski sagovi u Muzeju Mimara', s devet reprezentativnih predmeta iz Zbirke tekstila i sagova koji datiraju iz 19. stoljeća

Iz Muzeja kažu kako u otežanim uvjetima zatvorenosti djeluju u digitalnom obliku komunikacije s publikom, u skladu s ovogodišnjom muzejskom temom 'Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje'.

Izložba, kojoj je autor kustos Krešimir Juraga, predstavlja dio Zbirke tekstila i sagova Muzeja Mimara, nastali tehnikom uzlanja čiji su autori pripadnici turkmenskog naroda, zbog čega se u literaturi oni označavaju kao turkmenski sagovi.

Nastali su u Turkestanu, području središnje Azije na kojem se taj, nekada nomadski narod nastanio, a i nakon što su većinom prihvatili sjedilački način života, turkmenska plemena Teke, Ersari, Jomudi, Sariki, Salori, Čodori i drugi nastavili su izrađivati predmete u tehnici uzlanja poput sagova, opreme za šatore ili predmeta za pohranu.

Kako se napominje u najavi izložbe, ti predmeti nisu samo izraz duge nomadske tradicije, već i plemenske pripadnosti budući da su pojedina plemena u svojim radovima koristila karakteristične motive, gülove, po kojima se oni i danas raspoznaju.

'Osnovna misija Muzeja, čuvanje i obrada kulturne baštine, trajni je zadatak djelovanja i obveza prema jedinstvenoj vrijednosti umjetničke zbirke, kao i prema društvenoj zajednici. Muzej želi izlaganjem svojih umjetničkih predmeta i dalje oplemenjivati život ljudi, ovom prigodom, virtulanih posjetitelja', ističe se.

Virtulana izložba, putem koje će posjetitelji do kraja godine moći virtualno otputovati u daleku Aziju i upoznati se s umjetnosti turkmenskih plemena, moći će se pogledati na www.mimara.hr.