do 17. rujna

Izložba fotografija 'Pariz-Zagreb Street art' Krešimira Golubića

17.07.2023 u 12:12

Bionic
Reading

Izložba fotografija street art umjetnika Krešimira Golubića 'Pariz-Zagreb Street Art', koja posjetitelje vodi u šetnju ulicama Pariza i Zagreba kroz prizmu urbane umjetnosti, otvara se danas u zagrebačkoj Medijateci Francuskog instituta

Golubić, član umjetničke skupine ZID, svojim radovima pokazuje koliko je street art postao neodvojivi dio identiteta dvaju gradova, bez obzira je li na napuštenim i skrovitim mjestima ili u središtu grada i u galerijama.

Pariz je kroz svoju povijest, ali i danas, ključno mjesto za vizualne umjetnosti i jedan od najvažnijih gradova u toj disciplini, posebno zahvaljujući street art umjetnicima koji svoju kreativnost izražavaju u javnom prostoru.

O dugoj tradiciji tamošnje ulične umjetnosti svjedoči velika izložba 'Prijestolnica(e): 60 godina urbane umjetnosti u Parizu', posvećena okrugloj obljetnici pariškog street arta, koja je postavljena ove godine u tom gradu.

Predstavljene su kreacije mnogih talentiranih umjetnika čija su djela oblijepljena na zidovima, pročeljima ili ponekad čak i na poštanskim sandučićima ova dva grada.

Kako se napominje u najavi izložbe, radovi proizašli iz te popularne umjetnosti, često efemerne, prolaznicima nude priliku da promišljaju umjetnost u svakodnevnom životu, ali također navode građane na razmišljanje kroz angažirane kreacije.

Izložbom u Francuskom institutu, koja ostaje otvorena do 17. rujna, najavljuje se prvi Zagreb Street Art Festival koji će ove godine biti posvećen paste-up i sticker umjetnosti i održat će se od 7. do 17. rujna.