TI MENE NOSIŠ

Ivona Juka osvojila Zlatnu mimozu za režiju

07.08.2015 u 16:10

Bionic
Reading

Debitantski dugometražni igrani film 'Ti mene nosiš', redateljice i scenaristice Ivone Juke, osvojio je Zlatnu mimozu za režiju na 29. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival

Film nastao u koprodukciji kuća 4film i Galileo production, prikazan je 3. kolovoza na Kanli kuli pred mnogobrojnom publikom u sklopu natjecateljskog programa i već tada je istaknuo svoju kandidaturu za ovaj sjajan uspjeh.

Redateljica Ivona Juka je osvajanjem nagrade za najbolju režiju samo potvrdila svoj talent, a kako je sama istaknula, vrijeme je da počnemo nuditi svijetu neke druge priče, a ne da ispunjavamo očekivanja kakve priče bismo trebali ili morali pričati zato što 'netko' od nas očekuje samo određenu vrstu priče.

Dosta se razgovaralo i o značaju koprodukcija koje značajno dižu kvalitetu filmova na višu razinu i to ne isključivo s financijskog aspekta, već zbog kreativnih suradnji profesionalaca koji iz različitih dijelova regije često donose najbolja znanja i iskustva.

Scenarij filma, koji također potpisuje Ivona Juka, osvojio je tri nagrade: nagradu NIPKOW programa u Njemačkoj, nagradu Udruženja filmskih redatelja Hrvatske i nagradu Gradskog ureda za kulturu Grada Splita – filmskih kritičara. Film je također odabran kao jedan od deset najboljih filmskih projekata u cijelom svijetu za prestižni njemački masterclass eQuinoxe – program sufinanciran sredstvima Europske Komisije.