FILMSKO-GLAZBENA PRIČA

Isprepletene karijere Berislava Šipuša i Irene Škorić

27.03.2015 u 13:59

Bionic
Reading

Berislav Šipuš, aktualni zamjenik bivše ministrice kulture Andreje Zlatar Violić i jedan od kandidata kojeg se spominje kao njezina nasljednika, poznati je skladatelj bogate glazbene karijere, a manje je poznato to da je o njegovu stvaralaštvu snimljen i dokumentarni film u produkciji HRT-a i režiji Irene Škorić, a njihova je umjetnička suradnja nastavljena na njezinu dugometražnom igranom filmu '7sex7' za koji je Šipuš skladao glazbu

Nedugo prije no što je imenovan zamjenikom ministrice Andreje Zlatar Violić, Berislav Šipuš skladao je glazbu za balet 'Proces' koji je prema istoimenom romanu Franza Kafke režirao Staša Zurovac u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i Muzičkog biennala Zagreb kojim je Šipuš tada predsjedao.

Obojica su za 'Proces' nagrađeni godišnjom nagradom Ministarstva kulture 'Vladimir Nazor' 2011. Manje je poznato to da je o nastanku tog baleta, procesu rada i detaljima života skladatelja Šipuša redateljica Irena Škorić snimila dokumentarni film naslova 'Berisav Š. PROCES' u produkciji HRT-a.

Naslov filma aluzija je na ime glavnoga junaka nedovršenog Kafkinog romana Jozefa K., kojem je Šipuš posudio i glas u baletu, a prema dostupnom sinopsisu, redateljica je kroz 'Berislav Š. PROCES' upratila 'privatne i poslovne trijumfe i padove vrsnog umjetnika na vrhuncu karijere'.

Berislav Š. PROCES

Trailer dokumentarca o Berislavu Šipušu

Dokumentarac u trajanju od 73 minute donosi priču o 'osebujnoj umjetničkoj osobnosti i profesionalnom putu maestra Berislava Šipuša, jednog od rijetkih Hrvata koji je držao dirigentsku palicu u čuvenoj milanskoj Scali i jednog od najizvođenijih hrvatskih autora uopće, jedinstveni su trenuci koje doživljava tijekom skladanja novog djela', navodi se u opisu filma. U objavama koje datiraju u vrijeme kad je film premijerno prikazan na pakleničkom festivalu glazbenih dokumentaraca, stoji kako je redateljica odškrinula vrata Šipuševa života 'gdje se taj neoromantik, koji glazbu smatra istinom i igrom, emotivno razgolitio'.

Samo koji mjesec prije no što je održana premijera dokumentarca, redateljica Škorić na ljeto 2011. imala je na Festivalu igranog filma u Puli i svoj dugometražni debi filmom erotske tematike '7sex7', a njihova je umjetnička suradnja realizirana i na tom projektu jer je glazbu za njen film skladao protagonist njenog dokumentarca. Riječ je o prvom dugometražnom igranom filmu erotske tematike koji je u Hrvatskoj snimila žena, čime se Škorić posebno ponosila.

Kako je u jednom intervjuu izjavio Berislav Šipuš, kao glazbeniku taj mu 'omnibus djeluje kao suita od sedam stavaka. Ima pomalo i baroknog rasporeda, ali nije sve tako veselo kao što se čini kada ljudi vide fotografije. Iza erotike ima puno problema i onih naših skrivenih lica koja samo ponekad izađu van. Ima i duhovitih i dramatičnih trenutaka', izjavio je Berislav Šipuš.