KANDIDAT ZA OSCARA

Islandski 'Ovnovi' u subotu otvaraju 13. ZFF

13.11.2015 u 15:51

Bionic
Reading

Islandski film 'Ovnovi' otvara 13. izdanje Zagreb Film Festivala u subotu u kinu Europa u 20 sati. Publiku u kinu Europa pozdravit će redatelj filma Grímur Hákonarson te islandski glumci Sigurður Sigurjónsson i Theodór Júlíusson, a oni u filmu tumače dva tvrdoglava zaraćena brata, Gummija i Kiddija

'Ovnovi' su islandski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma te pobjedničko ostvarenje programa Izvjestan pogled ovogodišnjeg festivala u Cannesu.

Osim što je zvijezda glavnog festivalskog vizuala, za koji je korištena fotografija Toše Dapca iz 1939, hrvatska će se metropola pojaviti na festivalu i u dvije značajne 'filmske uloge'.

Prije projekcije 'Ovnova' publika će imati rijetku priliku pogledati filmsku razglednicu iz 1911, 'Zagreb' (Zagabria), jedno od najvažnijih otkrića domaće filmske arheologije i najstariji zapis u kojem je zabilježen život glavnoga grada, a festival će u subotu 21. studenog zatvoriti treći po redu omnibus 'Zagrebačke priče', nastao u produkciji Propeler filma.

Zagreb Film Festival ove godine traje čak devet dana (od subote 14. do nedjelje 22. studenog) te na zagrebačka velika platna donosi ukupno 109 filmova u glavnom, devet popratnih programa te nizu posebnih projekcija.

I ove godine u sklopu festivala svake večeri organizirana su druženja uz Ožujsko pivo u predvorju kina Europa i Vinyl baru, a zabava počinje već u subotu u 19 sati pred kinom Europa uz nastup zagrebačkog benda TITS (Tihana i tatini sinovi) koji predvodi naša nagrađivana glumica Tihana Lazović.