45 ODABRANIH FILMOVA

Interface Video Art Festival od 14. do 18. prosinca

11.12.2020 u 18:19

Bionic
Reading

Prvi međunarodni festival koji okuplja umjetnike posvećene eksperimentiranju u području videoumjetnosti i stvaranju novih inovativnih filmskih formi Interface Video Art Festival održat će se online od 14. do 18. prosinca, priopćio je organizator

Na festivalu će biti predstavljeno 45 odabranih kratkometražnih filmova iz 22 zemlje koji će se besplatno moći pogledati na web platformi www.interface-festival.com.

Interface je usmjeren na različitost u pristupu kreiranju kratkih audiovizualnih djela te predstavlja radove koji pomiču granice uobičajenog filmskog izražavanja. Program se temelji na istraživanju novih medija s fokusom na videoumjetnost i eksperimentalni film te nudi uvid u stvaralaštvo šireg kruga umjetnika bez unaprijed determiniranih kustoskih okvira, s fokusom na mlade autore, a uključuje i predavanja koja tematiziraju nove forme suvremenih umjetnosti, ističu organizatori.

Na festivalu će se predstaviti i pet domaćih autora Andrea Resner, Dalija Dozet, Lucija Polonijo, Dina Karadžić i Vladislav Knežević, koji će u sklopu programa prikazati svoj nagrađivani film "Colonello Futurista", fantastičnu priču zrakoplovnog časnika Giuseppea Rosignolia koju konstruira upotrebom različitih filmskih, narativnih i animacijskih stilova.

Na festivalu će sudjelovati i afirmirani umjetnici, među kojima i Max Hattler s eksperimentalnom animacijom "Serial Parallels", kojom segmentira vertikalne vizure Hong Konga i pretvara ih u konceptualne paralelne perspektive, Philippos Kappa koji svojim kratkim radom "C-19" u slow motionu istražuje trenutak socijalne tjeskobe te Jeroen Van der Stock i njegov potresni videorad "The Execution" u kojem postepenom grafičkom deformacijom portretne fotografije uz autentični zvučni zapis manifestira intimu trenutka pojedinca koji čeka pogubljenje.

U selekciji i organizaciji programa, uz uži tim koji čine David Lušičić, Mihael Giba i Hana Agić, sudjelovali su umjetnici i kustosi koji su u sklopu ovog programa već ostvarili neke od svojih prvih javnih prezentacija: Tin Dožić, Nina Kamenjarin, Toni Mijač, Maja Pavlinić i Maja Flajsig, uz asistenciju profesora Vlade Zrnića s Umjetničke akademije u Splitu.

O nagradama će odlučivati žiri koji čine Marko Tadić, Ana Hušman i Dalibor Barić.