IPOD KAO PREGLEDNIK

Interaktivni uređaji u muzejima budućnosti

08.04.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Novi iPod Touch uređaji, prijenosna računala i web kamere samo su neka od sredstava moderne tehnologije pomoću kojih američki muzeji nastoje približiti svoje djelovanje mlađim posjetiteljima, ali i koračati u skladu s vremenom

Umjetnički muzej u Milwaukeeju posjetiteljima nudi mogućnost učenja o antiknom američkom namještaju i glazbi iz 18. i 19. stoljeća pomoću novoga iPod Touch uređaja. Nakon pozitivnih reakcija na uvedenu inovaciju, u tome muzeju planiraju uvođenje još barem dvije stotine iPod uređaja na kojima će biti slike namještaje te audio snimke opera i kompozicija koje datiraju iz navedenog razdoblja, prenosi The Associated Press.

Gradski muzej u Baltimoreu, osim stalnog postava, svojim posjetiteljima nudi virtualno putovanje kroz zavidnu umjetničku zbirku sestara Claribel i Ette Cone u kojoj se mogu naći radovi Henrija Matissea, Pabla Picassa i Vincenta van Gogha. Putem velikog interaktivnog ekrana posjetitelji mogu proučavati i gledati izloške koliko žele, a kada se zasite, dovoljno je da naprave pokret rukom.

Centar Walker Arts u Minneapolisu raspolaže interaktivnim sistemom nazvanim Dolphin Oracle koji odgovara na pitanja posjetitelja, dok je muzej u Brooklynu učinio i korak dalje. Uz pomoć dva prijenosna računala i web kamera bilježi razgovore na temu rase koje je među posjetiteljima potakla izložba The Black List Project . Snimljene videouratke potom objavljuje na YouTubeu.

Ravnatelj umjetničkog muzeja u Milwaukeeju Dan Keegan rekao je da cilj uvođenja tehnologije u muzeje nije zamijeniti takozvanu stvarnu umjetnost, već iskoristiti njen utjecaj. 'Tehnologija je postala važno edukacijsko oruđe i sredstvo povezivanja ljudi', zaključio je, 'te je zato neophodna.'