PREKO 270 PRIJAVA

Hrvatskim korisnicima gotovo 390 tisuća eura potpore iz Potprograma MEDIA

12.05.2020 u 17:35

Bionic
Reading

Hrvatski korisnici osigurali su iz Potprograma MEDIA potporu u ukupnom iznosu od 389.852 eura, izvijestili su iz Ureda MEDIA Hrvatske

Na prvi rok poziva za razvoj pojedinačnih projekata stiglo je ukupno 278 prijava, od kojih su potporu dobila 64 projekta u iznosu od 2,705.000 eura. Među odobrenim projektima 28 dolazi iz zemalja visokog produkcijskog kapaciteta, 16 iz zemalja srednjeg produkcijskog kapaciteta i 20 iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta.

Iz Hrvatske su potporu u ukupnom iznosu od 135 tisuća eura dobila tri projekta. Animiranom projektu "Nutz" u produkciji tvrtke Recircle, čiji autorski tim, uz redatelja, scenarista i producenta Denisa Alentija, čine Vjekoslav Živković i Marija Ivšić, dodijeljeno je 60 tisuća eura, dok je 50 tisuća eura dodijeljeno igranom projektu 'Jimmy L' produkcijske tvrtke Telefilm, redatelja Pave Marinkovića i producenta Stanislava Babića.

Za kreativni dokumentarno-igrani projekt 'Fiume o Morte!' u produkciji udruge Restart, i u koprodukciji s Francuskom, Slovenijom i Italijom, redatelja Igora Bezinovića, producenata Tibora Kesera, Vanje Jambrović, Fabrizija Polpettinija i koproducentice Marine Gumzi, izdvojena su financijska sredstva u iznosu od 25 tisuća eura.

U kategoriji za potporu festivalima prijavilo se njih 95 iz 30 zemalja članica Potprograma MEDIA, a sredstva su osigurana za 33 filmska festivala, u ukupnom iznosu od 1,579.000 eura, a iz Hrvatske je potporu u iznosu od 41 tisuće eura dobio Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb.

Kako se ističe u priopćenju, potpora festivalima uobičajeno je uspješna kategorija za zemlje niskog produkcijskog kapaciteta te je tako i ove godine podržano 16 festivala iz zemalja niskog kapaciteta, dok je festivala koji dolaze iz zemalja srednjeg produkcijskog kapaciteta 9, a visokog produkcijskog kapaciteta 8.

U okviru automatske potpore distribuciji, u konkurenciji od 270 prijava iz 32 zemlje članice Potprograma MEDIA, financijska će sredstva dobiti 247 distributera i prodajnih zastupnika, u ukupnom iznosu od 22,876.108,69 eura.

Među njima je pet hrvatskih distributera s osiguranom potporom u iznosu od 213.852 eura. Na temelju ovog poziva izdvojeno je 96 potpora za zemlje niskog produkcijskog kapaciteta, 76 za zemlje srednjeg produkcijskog kapaciteta te 75 za zemlje visokog produkcijskog kapaciteta. U ovoj su kategoriji potpore dobili hrvatski distributeri 2i Film, Blitz film i video distribucija, Discovery, Festival mediteranskog filma Split i Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.