izložba u HDLU

Hrvatski športski muzej izložio prvi put predmete iz vlastitog fundusa čiji velik broj nije prije bio dostupan javnosti

  • Autor: M.J.
  • Zadnja izmjena 07.02.2020 15:12
  • Objavljeno 07.02.2020 u 15:12
Igra sporta i umjetnosti

Igra sporta i umjetnosti

Izvor: Promo fotografije / Autor: Juraj Vuglač

Jučer, 6. veljače u Domu hrvatskih likovnih umjetnika otvorena je izložba 'Igra sporta i umjetnosti', kojom se najavljuje stalni postav Hrvatskog športskog muzeja.

Izložba je nastala u suradnji Hrvatskog športskog muzeja, Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, a predstavlja opsežan izložbeni projekt, koji postaje mjesto susreta sporta, obrazovanja, kulture i umjetnosti, koji kroz dva dijela svjedočiti o povezanosti umjetnosti i sporta.Na izložbi je predstavljen širok spektar izložaka – od muzejskih, koji spajaju tragove povijesti i pričaju priču o razvoju sporta, do umjetničkih djela koja komentiraju, opisuju osobna iskustva i govore o spoju mogućnosti različitih kreativnih igara sporta i umjetnosti, javili su iz HDLU

Prvi dio izložbe prezentira razvoj sporta i primijenjene umjetnosti u području sporta od vremena pokretanja organiziranih sportskih aktivnosti u Hrvatskoj do suvremenih dana, dok druga cjelina izložbe prikazuje sport kao profesiju i kao široko rasprostranjenu zdravu rekreativnu aktivnost, a ujedno i inspiraciju za nastajanje umjetničkih djela suvremenih likovnih i vizualnih umjetnika.

Na izložbi će biti predstavljen širok spektar izložaka – od muzejskih, koji spajaju tragove povijesti i pričaju priču o razvoju sporta, do umjetničkih djela koja komentiraju, opisuju osobna iskustva i govore o spoju mogućnosti različitih kreativnih igara sporta i umjetnosti.

Hrvatski športski muzej izložio je predmete iz vlastitog fundusa - medalje, plakate, diplome i skulpture koji su se dodjeljivali kao nagrade - čiji velik broj nije bio dostupan javnosti i izlaže se po prvi put. Na izložbi su prezentirani radovi preko 50 umjetnika i dizajnera od kojih su mnogi obilježili svoje razdoblje u razvoju hrvatske umjetnosti, pa je zanimljivo promatrati njihove radove iz rakursa sportske tematike. Među njima se nalaze i najveća imena hrvatske umjetnosti poput Frangeša, Kerdića i Meštrovića, ali i umjetnika poput Stranića koji su gotovo cijeli svoj opus posvetili sportu.

  • +21
  • +18

Izložba 'Igra sporta i umjetnosti'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Juraj Vuglač

U drugom dijelu izložbe predstavljeni su radovi  hrvatskih likovnih umjetnika na temu sporta. Predstavljena umjetnička djela govore o strasti i ushitu, koji povezuju odgovor na pitanje zašto su sport i umjetnost najvažnija kreativna zabava i unutarnja promjena u suvremenom civilizacijskom okruženju i europskoj tradiciji.

Predstavljeni umjetnici: Grgur Akrap, Tomislav Buntak, Ivan Fijolić, Martina Granić i Martina Miholić, Svjetlan Junaković, Marin Marinić, Bojan Mrđenović i  Stipan Tadić, Zoltan Novak, Ivan Posavec, Josip Rončević, Maja Rožman, Matko Vekić, Zlatan Vrkljan, Mio Vesović.

Izložba ostaje otvorena do 22.ožujka 2020.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!