DIGITALIZACIJA

Hemingwayevi neobjavljeni spisi sele na internet

02.01.2009 u 11:55

Bionic
Reading

Tri tisuće neobjavljenih dokumenata pisca Ernesta Hemingwaya koji su dosad čuvani u muzeju Finca Vigia u Havani bit će dostupno u digitalnoj formi na internetu od 5. siječnja

Direktorica muzeja Ada Rosa Alfonso objasnila je da se radi o 'gotovo neobjavljenim dokumentima', od čega je poznato samo njih nekoliko koji se pojavljuju u knjizi 'Hemingway na Kubi'. 'Većina ih je strogo čuvana u arhivima Finca Vigie tokom 45 godina', dodala je Alfonso.

Zbirka uključuje njegove ratne bilješke iz doba Drugog svjetskog rata kada je sudjelovao na praćenju njemačkih ratnih brodova, epilog djela 'Kome zvono zvoni' te scenarij za kazališnu izvedbu romana 'Starac i more'.

Finca Vigia, smještena u San Francisco de Pauli, predgrađu Havane, bila je posljednje utočište Ernesta Hemingwaya.

Kuća je pretvorena u muzej dogovorom između Hemingwayeve porodice i kubanskih vlasti, a osim zbirke zapisa, tamo se čuva i brod Pilar na kojem je strastveni ribar Hemingway obilazio Meksički zaljev te nekoliko njegovih načetih boca viskija i džina.

Posao digitalizacije je ostvaren zahvaljujući sporazumu koji su 2002. godine potpisali kubansko Nacionalno vijeće za kulturnu baštinu i američko Vijeće za istraživanje u društvenim znanostima.

Tri tisuće Hamingwayevih dokumenata bit će stavljeno na raspolaganje Biblioteci Kennedy u Bostonu, s čijih internetskih stranica će biti dostupno ostatku svijeta, prenosi portal Sarajevo x.

Književnik Ernest Hemingway jedan je od najznačajnijih američkih pisaca prošloga stoljeća. Autor je brojnih djela, među ostalim romana 'Kome zvono zvoni', 'Zbogom oružje' te 'Starac i more', za koji je 1954. godine nagrađen Nobelovom nagradom za književnost.