raznovrsna selekcija

HAVC uz blagdane daruje kratke filmove, riječ je o vrijednim naslovima koje ne bi trebalo zaobići

23.12.2021 u 12:37

Bionic
Reading

Iz HAVC-a javljaju kako je, zahvaljujući bogatoj proizvodnji kratkog filma, bilo teško izabrati ograničen broj naslova, no vjeruju da će gledatelji uživati u izboru

Hrvatski audiovizualni centar pripremio je u blagdansko doba šest naslova iz suvremene domaće produkcije koji će se moći besplatno pogledati od 25. prosinca do 6. siječnja na njihovoj mrežnoj stranici, www.havc.hr.

Od animiranih filmova odabrani su 'Real Boy' Irene Jukić Pranjić, višestruko nagrađivane 'Sve te senzacije u mom trbuhu' Marka Dješke, te 'Cockpera', studentski film Kate Gugić nastao pod okriljem Akademije likovnih umjetnosti, koji je od premijere na Clermont-Ferrandu obišao niz svjetskih festivala.

Ta su tri filma upravo završila svoje prikazivanje u sklopu offline Maratona po nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

Bit će tu i dokumentarno-igrani studentski film 'Bijeli Božić' Josipa Lukića koji se nakon svjetske premijere na prošlogodišnjem Beldocsu odmah ovjenčao i nagradom, eksperimentalno-dokumentarni film 'Plejade' nastao u Kinoklubu Zagreb za kojeg je autorica Mateja Zidarić ove godine primila Nagradu 'Vedran Šamanović' te na Motovunu nagrađeni igrani film 'Mekana bića' Ivane Škrabalo.

Po riječima Olje Jakišić, voditeljice Projekta kinoprikazivaštva pri HAVC-u, zahvaljujući bogatoj i kvalitetnoj proizvodnji kratkometražnog filma, bilo je teško izabrati ograničen broj naslova, no vjeruje da će gledatelji uživati u izboru koji su, prije svega, omogućili njihovi partneri, autori, producenti, prodajni zastupnici i ostali dionici industrije.