21. SPLITSKI FILMSKI FESTIVAL

Grand Prix filmovima 'Oscuro animal' i 'Događaji u maglenoj komori'

  • Autor: I.Č./Hina
  • Zadnja izmjena 19.09.2016 13:07
  • Objavljeno 19.09.2016 u 09:03
'Oscuro Animal'

'Oscuro Animal'

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Film 'Oscuro animal' kolumbijskog autora Filipea Guerreroa dobitnik je Grand Prixa na 21. Splitskom festivalu u kategoriji dugometražnih filmova, dok je u kategoriji kratkometražnih filmova ta nagrada pripala filmu 'Događaji u maglenoj komori' Indijca Ashima Ahluwalija, objavljeno je u nedjelju navečer na svečanosti zatvaranja ovog međunarodnog festivala novog filma

Kako je obrazloženo, u filmu 'Oscuro animal' slike pričaju priču, jedva da se izgovori riječ dijaloga i ta se nijemost prenosi i na gledatelje.

'Šutke gledamo film vizualne ljepote usporedive s nekom najboljom slikom koju išara kist stvarnosti - ratnog konflikta u Kolumbiji toliko univerzalnog da transcendira prostor i vrijeme', navodi se u obrazloženju.

Za film 'Događaji u maglenoj komori' (Events in a cloud chamber) žiri je istaknuo zanimljiv način na koji je u njemu prikazana korelacija između procesa sjećanja i stvari koje su izgubljene.

'Također preko ovog filma dobivamo novi uvid u povijest indijske kinematografije, a posebice ga čini zanimljivim suptilna doza humora samog glavnog protagonista', stoji u obrazloženju nagrade.

U kategoriji dugometražnih filmova dodijeljena je i posebna nagrada filmu 'Događaj' (Event) ruskog autora Sergeija Loznitza. Istaknuto je kako je to estetski i politički relevantan film u kojem se ogledaju prošlost, sadašnjost i budućnost Rusije, ali i europske kinematografije.

Dvije posebne nagrade dodijeljene su u kategoriji kratkometražnih filmova. Za film 'Movements arising from different relationships - Between regularity and irregularity II', japanskog autora Mashiroa Tsutanija, žiri ističe kombinaciju znanosti i umjetnosti, odnosno 'povezanost struktura i stanica u mozgu miševa sa svemirom', kao i vješto korištenje glazbe i zvukova u kombinaciji s pokretnim slikama.

Drugo posebno priznanje dodijeljeno je filmu 'The Meadow', autorice Jelae Hasler iz Švicarske. Film se, obrazloženo je, ističe svojom atmosferom i načinom na koji je sniman.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!