OTVORILI MAŠTU

Goli knjižničari i izdavači protiv cenzure

27.02.2014 u 16:19

Bionic
Reading

Nakon što je u Francuskoj objavljena knjiga za djecu 'Tous à Poil', s namjerom uklanjanja stigme prikazivanja golog ljudskog tijela, koja je doživjela velike kritike i žestoke osude francuske stranke Savez za narodni pokret, skupina izdavača i knjižničara na osebujan je način izrazila nezadovoljstvo njihovim reakcijama na knjigu i pobunila se protiv cenzure

Predsjednik Saveza za narodni pokret Jean-François Copé ranije ovog mjeseca osudio je objavljivanje dječje knjige 'Tous à Poil', u kojoj se policajac i učiteljica pojavljuju goli, prije plivanja u moru. Autori knjige Claire Franek i Marc Daniau objasnili su da žele ukloniti osjećaj srama iz prikaza i promatranja golog tijela.

'Kad razmišljate o tome, bilo da ste beba, liječnik ili pekar - svi imamo stražnjice, pupak, genitalije. S ovom knjigom odlučili smo zauzeti stav bez inhibicija prema golotinji.'

Copé je izjavio da je zgrožen i razbješnjen objavljivanjem te knjige.

'Srce mi je preskočilo otkucaj kad sam vidio knjigu. Gola učiteljica, nije li to divno za podjarmljivanje autoriteta u školama! Ne znamo bismo li se smijali, ali kad su naša djeca u pitanju, nije nam do smijeha. Gola beba, gola bejbisiterica, goli susjedi, gola baka, goli pas…' kazao je u intervjuu.

Njegovi ogorčeni komentari obili su mu se o glavu, budući da je knjiga zbog medijskog interesa dospjela na listu bestselera u Francuskoj te je ministar obrazovanja Vincent Peillon prozvao Copéa 'glasnogovornikom ekstremista'.

Ipak, najupečatljiviji odgovor na napade stigao je od grupe francuskih knjižničara i izdavača, koji su odlučili pozirati goli u znak podrške u akciji 'Svi goli protiv cenzure'.

'Goli smo kako bismo pružili podršku našim napadnutim autorima. Goli smo kako bismo podržali djela koja otvaraju maštu, šire horizonte i debate', napisali su u priopćenju.