pogon jedinstvo

Glazbeno-scenski dokuperformans 'Trokutometar' na Eurijali 2022.

14.06.2022 u 10:02

Bionic
Reading

Kazališno-umjetnički Festival Eurijala umjetničke organizacije Eurokaz najavljuje, u utorak, 14. lipnja, u Pogonu Jedinstvo, glazbeno-scenski dokuperformans 'Trokutometar - glazbena mjera trokuta' skladatelja i glazbenika Antuna Tonija Blažinovića

Antun Toni Blažinović započinje svoje svestrane aktivnosti suradnjom u bendovima Only Bass And Drum i Legen. Intenzivno se bavi skladanjem glazbe za kazalište, a u nekim predstavama nastupa i kao glumac. Godine 2003. objavljuje skladbu baziranu na geometrijskim principima i taj moment označuje novo razdoblje njegova skladateljskog rada.

Godine 2004. promovira "Glazbenu mjeru trokuta", a 2005. godine zvuk trajanja korijen iz 2, odnosno, "notu trajanja korijen iz 2", proizvedenu s pomoću "Instrument - kruga".

Blažinović ističe da se time stavlja naglasak na geometrizaciju glazbe, glazbenih mjera i notnih zapisa – usuprot sadašnjoj aritmetizaciji, a poticaje i odgovore pokušava pronaći i u promišljanjima starogrčkih filozofa (Platon, Aristotel, pitagorejci...), pa i unutar suvremenih glazbenih teorija (Husserl, Popper).

Dokumentarni performans "Trokutometar – glazbena mjera trokuta" sumira sav dosadašnji Blažinovićev rad na izgradnji te geometrijski koncipirane glazbene teorije, koja ima i zanimljiva odjeka u glazbenoj praksi i stvara, ne samo uvježbanom uhu, nove perspektive slušanja i nove razine užitka.

Blažinović će na bubnjevima i basu uživo predstaviti primjere svoje teorije, uz pratnju audiovizualnih geometriziranih materijala i dokumenata.

On potpisuje koncept, glazbu i video, video animaciju Galaksija i Oko: Kristina Horvat Blažinovic, video snimatelj je Žarko Sušac (snimka bubnjara), za svjetlo je odgovoran Tomislav Maglečić a za kostim glumca Suzana Brezovec.

Dijelove antičkih tekstova koji podupiru Blažinovićeve glazbene novine interpretirat će glumac-pripovjedač Damian Humski.