PROJEKCIJA 'SIMPLON EXPRESSA'

Glavni kolodvor postao muzej na jednu večer

07.10.2012 u 12:22

Bionic
Reading

U sklopu takozvane 'Besane noći' (Nuit Blanche), kulturnog događaja koji se već deset godina odvija u Parizu, unutar zgrade zagrebačkog Glavnog kolodvora održana je projekcija filma 'Simplon Express/Povratak', umjetničkog projekta nastalog na 24-satnom putovanju vlakom od Zagreba do Pariza

Na velikom platnu unutar zgrade Glavnog kolodvora u Zagrebu u subotu navečer prikazan je film 'Simplon Express/Povratak', umjetnički projekt nastao na 24-satnom putovanju vlakom od Zagreba do Pariza 12. i 13. lipnja ove godine.

12. lipnja ove godine otpočelo je umjetničko putovanje tijekom kojeg su se snimale intervencije 17 hrvatskih i stranih umjetnika. Tijekom dvadeset i četiri sata dugog putovanja od Zagreba do Pariza umjetnici su u vlaku i na željezničkim stanicama izveli performanse, zvučne, video i site-specific instalacije koje su tema filma.

Osnivačica i voditeljica nekonvencionalne Galerije stanara, Ida Biard, osmislila je projekt na poziv Croatie, la Voici, Festivala Hrvatske u Francuskoj. 'Simplon Express/Povratak' nastavak je projekta 'Simplon Express Pariz - Zagreb' ostvarenog 1989. te je svojevrstan hommage tom vlaku i vlakovima kao sredstvima spajanja kultura i naroda. Oba filma tvore neraskidivu cjelinu, neobični diptih koji je u međusobnom dijalogu. Filmski 'Povratak' obnavlja prekinuti itinerer legendarnog, danas nepostojećeg Simplon Expressa, ponovno spajajući Zagreb i Pariz mobilnom, efemernom izložbom.

Istovremeno s projekcijom filma Hotel Regent Esplanade preko noći postao je muzej. Dio umjetnika je ondje video instalacijama i izložbom oživio djelić atmosfere iz vlaka, a predstavljeni su radovi Daniela Burena, André Caderea, Božene Končić-Badurine, Dalibora Martinisa, Marijane Rimanić, Dževada Sabljakovića i Mladena Stilinovića.

Film je u sklopu 'Nuit Blanche' projiciran istovremeno u Zagrebu, Parizu i Ljubljani.