KAZALIŠNA REDATELJICA

Franka Perković je nova dekanica Akademije dramske umjetnosti

30.04.2016 u 13:22

Bionic
Reading

Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu (ADU) u petak je dobila novu dekanicu Franku Perković, koja će na toj dužnosti zamijeniti Bornu Baletića

Perković je bila jedina prijavljena kandidatkinja, a na dužnost će stupiti 1. listopada ove godine, javlja Teatar.hr.

Rođena 1969. godine u Zagrebu, Perković je nakon mature u Jezičnom obrazovnom centru studirala komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kazališnu režiju i radiofoniju diplomirala je 2005. godine na ADU u Zagrebu, a od iste je godine članica Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Od 2001. do 2012. godine s Dorom Ruždjak osniva i volonterski vodi kazališnu družinu KUFER - platformu mladih umjetnika u čijih je 25 kazališnih produkcija sudjelovalo preko stotinu kazališnih umjetnika najmlađe generacije. Od 1999. do 2006. radila je kao voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava.

Kao vanjski suradnik - asistent sudjeluje u nastavi na ADU od 2006. do 2009. godine, kada je zaposlena kao docent na odsjeku Glume.

S predstavom 'Adam i Eva' na Marulićevim danima u Splitu osvojila je 2002. godine nagradu za režiju. S predstavom 'Žaba' 2006. osvaja nagrade za najbolju predstavu u cjelini na Marulićevim danima i Nagradama hrvatskog glumišta, a 2011. njezina je predstava '39 stepenica' proglašena najboljom predstavom u cjelini na Festivalu glumca u Vinkovcima.

Perković je s filmskim redateljem i profesorom na ADU Brunom Gamulinom bila u dugogodišnjem stabilnom braku sve do 2013. godine, kada mu je presudio Referendum o braku. Kako su objasnili, ekskluzivnog prava na brak odrekli su se kako se ne bi morali crveniti pred prijateljima koje poštuju i vole, a kojima je to pravo referendumom uskraćeno.