NEISCRPNI IZVOR MOTIVA

[FOTO] Fotografi Siska i Rijeke ovjekovječili industrijsku baštinu

18.09.2020 u 22:10

Bionic
Reading

U Sisku se po osmi put održavaju Dani industrijske baštine

U sklopu Dana industrijske baštine, koji se u Sisku obilježavaju već osmi put, u Gradskom muzeju Sisak u petak navečer otvorena je izložba fotografija ‘Industrijska baština Siska i Rijeke’.

  • +6
Sisak: U Gradskom muzeju otvorena izložba na temu industrijske baštine Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Obadva grada, nekad snažna industrijska središta, neiscrpni su izvor motiva za fotografe, koji svojim aparatima nastoje zabilježiti ono što je ostalo od te industrije. Suradnjom fotografa dvaju gradova, Riječani Borislav Božić i Dario Jurjević snimali su u sisačkom starom silosu i mlinu, dok su Siščanke Irma Podoreški i Lorna Kijurko snimale u riječkoj staroj rafineriji i 3. maju.

‘U kontekstu industrijske baštine fotograf nudi promatraču sliku postojećeg stanja, ali i ukazuje na promjene koje su se dogodile kroz vrijeme. U komparativnom pristupu koji nudi ova izložba, mogu se utvrditi sličnosti i razlike između Siska i Rijeke, kao nekadašnjih industrijskih giganata, a svaki pojedini motiv može poslužiti za zajedničko promišljanje o sudbini takvog tipa baštine, te za daljnje povezivanje umjetnika i znanstvenika ta dva grada’, rekao je otvarajući izložbu ravnatelj Gradskog muzeja Vlatko Čakširan.

Izložba je nastala kao plod sedmogodišnje suradnje sisačkog Gradskog muzeja i članova sisačkog Foto kluba Siscia obscura, kojima su se ove godine priključili i članovi Foto kluba Rijeka.

Kako je rekao voditelj sisačkog kluba Miroslav Arbutina - Arbe, fotografi su, svatko na svoj način doživjeli i ovjekovječili industrijsku baštinu. I zanimljivo, u radovima prevladava crno-bijela fotografska tehnika, koja simbolično doprinosi autentičnosti jednog prošlog vremena.

Nakon Siska, gdje će biti otvorena dva tjedna, izložba ‘Industrijska baština Siska i Rijeke’, tijekom listopada će biti postavljena i u Rijeci.