zagreb

[FOTO] Počeo je street art projekt 'Okolo', pogledajte gdje vas čekaju umjetnička iznenađenja

22.08.2022 u 12:05

Bionic
Reading

Ovaj vikend počelo je peto izdanje projekta 'Okolo', posvećenog umjetnosti u javnom prostoru i zajednici, koji brojnim umjetničkim instalacijama i uličnim intervencijama svake godine uljepšava (u)lice grada, osvježava našu svakodnevicu i približava umjetnost baš svima

Umjetnička iznenađenja čekaju vas na 14 lokacija u centru grada, a otkriti ih možete svakodnevno do 30. kolovoza u jedinstvenoj umjetničkoj šetnji Zagrebom.

Započnite svoj obilazak „Okolo“ u parku Bele IV promatrajući „Drugu perspektivu“ s potpisom Stelle Leboš i Ive Rodić Novak. Nakon što se poigrate s refleksijom svijeta oko sebe, na Zakmardijevim stubama kroz aplikaciju proširene stvarnosti zakoračite u „Izoliranu prisutnost“ i otkrijte novu dimenziju akvarela i života „stanovnica“ slika umjetnice Ane Sladetić. Moment iznenađenja, uz dozu humora, na ulicu donosi serija instalacija Nikoline Ivezić kojom umjetnica (p)ostavlja svoj ironični osvrt na svijet luksuza. Na pet povezanih lokacija, počevši s Tomićevom, preko Ilice i sve do Petrićeve, pronađite neobične „Prosjake“ koji prose za svoje luksuzne potrebe. U Varšavskoj ulici zagledajte se u „Gradske meduze“ dizajnerice Jelene Malenice, novu vrstu meduza čija je glavna svrha u životu biti urbani dekor. Kod Malih stuba u pukotinama zida otkrijte minijaturni „Skriveni obnovljeni grad“ Ane Sladetić, a u tunelu Grič upoznajte se s pozitivnom stranom zmija koje je kiparica Ana Maria Maravić okupila u malo drugačije „Zmijsko leglo“. U parku Zrinjevac pronađite klupu na kojoj sjedi upečatljiva skulptura kipara Mateja Vukovića i zapitajte se zašto se zove „Zvizdan“. Više „O nama“ doznajte na Tomislavcu pa zajedno s umjetnicom Mijom Orsag promislite o svakodnevnim životnim potrebama i bljeskovitim promjenama trendova, pogledajte u budućnost i sudjelujte u akumulatoru želja. „Odmor“ pronađite na Glavnom kolodvoru i zaigrajte zanimljivu video igru koja vas vodi kroz virtualnu izložbu kipara i multimedijalnog umjetnika Vitra Drinkovića, istražujući percepciju umjetnosti u javnom prostoru kroz odnos stvarnog i virtualnog. Na kraju, u Klaićevoj ulici 37, iskoristite posebnu priliku i pogledajte na djelu poznatog likovnog i street art umjetnika Lonca koji će tijekom nekoliko narednih dana oslikavati mural „Flegma“.

  • +17
Okolo, 2022. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ernest Mazarekić

Popis umjetnika, lokacija i radova:

1. STELLA LEBOŠ & IVA RODIĆ NOVAK, Park Bele IV: DRUGA PERSPEKTIVA

„Druga perspektiva“ je prostorno specifična instalacija koja inicira drugačije korištenje vidnog polja. Multidimenzionalnom refleksijom svijeta oko nas, ova instalacija poziva posjetitelje na igru i istraživanje, podsjećajući nas koliko smo mali, ali i jedinstveni i različiti u beskonačnosti svemira koji nas okružuje. Kreira nova očišta, ističući bezbrojne točke gledišta i perspektive sagledavanja stvarnosti.

2. ANA SLADETIĆ, Zakmardijeve stube: IZOLIRANA PRISUTNOST

„Izolirana prisutnost“ je interaktivna instalacija proširene stvarnosti. Bogato uređen interijer, odnosno zatvoreni prostor unutar četiri zida koji predstavlja žudnju za lagodnim životom koji pomalo ironično postaje zatvorena ćelija tijekom izolacije. Pomoću AR tehnologije, odnosno proširene stvarnosti, posjetitelj izložbe otkriva još jednu dimenziju akvarela i života „stanovnica“ ove slike.

3. NIKOLINA IVEZIĆ, Tomićeva 1, Ilica 6, 16 i 17, Petrićeva 5: PROSJACI

„Prosjaci“ je serija instalacija koja prikazuje ljudske figure prosjaka u prirodnoj veličini. Prosjaci su prikazani ironično jer se radi o osobama koje prose novac za svoje luksuzne potrebe, a ne egzistencijalne. Umjetnica ovim radom na svoj način (p)ostavlja ironičan osvrt na svijet luksuza.

4. JELENA MALENICA, Varšavska 20: GRADSKE MEDUZE

„Gradske meduze“ je instalacija kojom umjetnica izmješta meduze iz prirodnog staništa u gradski krajolik te im dodjeljuje ulogu dekora urbanih elemenata. Izborom forme, materijala i boja skreće nam pozornost na njihovu specifičnost i prilagodljivost: one nastanjuju svjetska mora već duže od pola milijarde godina, mogu klonirati same sebe i svijetliti u mraku, dišu cijelim tijelom, nikad se ne odvajaju od svoje kolonije, po sastavu su 95% voda, a neke vrste su i besmrtne.

5. ANA SLADETIĆ, Male stube: SKRIVENI OBNOVLJENI GRAD

„Skriveni obnovljeni grad“ je instalacija 3D-isprintanih minijatura koje se, u oblicima malenih kućica, kriju u pukotinama grada i tvore naselje u žarkim bojama, simbolizirajući obnovljenost i svježinu.

6. ANA MARIA MARAVIĆ, tunel Grič: ZMIJSKO LEGLO

„Zmijsko leglo“ je instalacija kojom umjetnica, postavljajući viseće zmije šarenih i veselih boja u javni prostor i pozivajući na kretanje među njima, želi promijeniti suvremenu percepciju zmije kao hladnokrvnog bića koje budi strah i nelagodu i podsjetiti na njezinu pravu simboliku transformacije i stvaranja novog života te probuditi u promatračima osjećaj sreće i zaigranost.

7. MATEJ VUKOVIĆ, park Zrinjevac: ZVIZDAN

„Zvizdan“ je dio serije radova u kojoj se umjetnik bavi međuodnosom okoline/predmeta i organičkih formi koje se deformiraju pod njihovim utjecajem. One se prilagođavaju okolini i situaciji u kojoj se nalaze, odnosno vanjskim elementima (konop, stolica, klupa...) te vizualnim dojmom tromih/opuštenih masa unose elemente svakodnevnih ljudskih raspoloženja i stanja.

8. MIA ORSAG, Trg kralja Tomislava: O NAMA

„O nama“ je instalacija koju čini pet kupola ispunjenih svakodnevnim uporabnim predmetima prikupljenima od prijatelja, čime umjetnica instalaciju prevodi u kolektivno–intimni konceptualni rad. Projekt poziva promatrača na promišljanje o svakodnevnim životnim potrebama, sve bržem načinu života, bljeskovitim promjenama trendova koje su uvjetovane konzumerističkim sustavima te osobnim potrebama i trenutnom doživljaju vlastite budućnosti.

9. VITAR DRINKOVIĆ, Glavni kolodvor (unutrašnji prostor kod Informacija): ODMOR

„Odmor“ je interaktivna video igra i virtualna izložba smještena unutar 3d modela Glavnog kolodvora nastalog procesom fotogrametrije. U javnom prostoru virtualne kopije kolodvora postavljeno je osam umjetničkih instalacija, od kojih četiri interaktivne, koje osoba može razgledati i isprobati. Rad se bavi istraživanjem interakcije i percepcije umjetnosti u javnom prostoru kroz odnos stvarnog i virtualnog.

10. LONAC, Klaićeva 37: FLEGMA

„Flegma“ je mural koji prikazuje portret mlade osobe pri kraju adolescenske dobi, u pastelnim bojama, vizualno naglašavajući kontrast svjetla i sjene. Umjetnik radom i atmosferom ilustrira određeno razdoblje u životu koje svi moramo proći.

O projektu:

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik „Okolo“ oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja lokalne umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici.

„Okolo“ pokreću 2018. godine Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačićek) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Crveni tepih do Gornjeg grada, plavi oblaci i pjevajuća šuma u Parku Bele IV., zlatne ruke u Obrtničkom prolazu, vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je „Okolo“ već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

  • +5
Projekt Okolo 2019. godine Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Intervencije možete pratiti na Facebook i Instagram stranici projekta ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci.

Događanje se ostvaruje uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, Grada Zagreba i Ministarstva kulture.

  • +7
OKOLO // around - Ida Blažičko, 2019. godina Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić