U LJETNOM KINU TUŠKANAC

[FOTO/VIDEO] Na zagrebačkoj premijeri 'Murine' Andrej Plenković, Nina Obuljen Koržinek, Tomislav Tomašević...

02.09.2021 u 23:08

Bionic
Reading

Film 'Murina' Antonete Alamat Kusijanović, prikazan je u četvrtak na svečanoj projekciji u Ljetnom kinu Tuškanac na kojoj su bili i premijer Andrej Plenković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Na prestižnom festivalu u Cannesu nagrađeni film svoju je redovnu kinodistribuciju započeo 26. kolovoza i unatoč epidemiološkim ograničenjima bilježi dobru gledanost - u prvom vikendu prikazivanja s 3668 gledatelja ušao je među pet najgledanijih filmova u hrvatskim kinima.

Murina Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Brojnim gledateljima u tuškanačkom kinu na otvorenom nakon projekcije predstavila se filmska ekipa 'Murine', u kojoj glavne uloge imaju Gracija Filipović, Leon Lučev, Cliff Curtis i Danica Ćurčić.

Radnju svog dugometražnog prvijenca redateljica je smjestila na neimenovani hrvatski otok, a u središtu je mala obitelj na čelu s dominantnim ocem koji starom obiteljskom prijatelju pokušava prodati zemlju ne bi li kupio stan u Zagrebu.

  • +28
Svečana projekcija filma 'Murina' na ljetnoj pozornici Tuškanac Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Dok se majka pomirila sa životom u kojemu je podređena svome mužu, no sanja da je negdje drugdje, kći tinejdžerica s ocem svakodnevno lovi ribu. Ne želi nastaviti tradiciju u kojoj žena mora biti pokorna i buni se, što u ocu izaziva sve veći bijes.

Film je već imao svečane projekcije u dubrovačkom ljetnom kinu Slavica, splitskom Ljetnom kinu Bačvice, na hvarskoj Venerandi i na Tvrđavi Barone u Šibeniku, a riječko Art-kino Croatia će 7. rujna njime otvoriti novu sezonu. Također, na repertoaru je Kina Mediteran, CineStara i Cineplexxa te brojnih dvorana Kina Mreže u svim dijelovima Hrvatske.

  • +9
Prizori iz filma 'Murina' Izvor: Promo fotografije / Autor: MARIO TOPIC, promotivne fotografije

'Murina' je svjetsku premijeru imala ljetos u Cannesu gdje je nagrađena Zlatnom kamerom (Camera d’Or) kao najbolji debitantski film u konkurenciji festivala.

Na Pulskom filmskom festivalu publika je nagradila film Zlatnim vratima Pule kao najbolji film, glumica Danica Ćurčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu, a Antoneta Alamat Kusijanović Brezom kao najbolja debitantica festivala. 

Na Rab Film Festivalu 'Murina' je odlukom žirija proglašena najboljim filmom festivala, a uskoro će imati sjevernoameričku premijeru na Toronto Film Festivalu.