U ZAGREBU

Filmom s Animafesta 5. lipnja se otvara Ljetna pozornica Tuškanac

02.06.2020 u 12:41

Bionic
Reading

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, koji će od 5. do 7. lipnja najaviti svoje jesensko izdanje, otvara se Ljetna pozornica Tuškanac, na kojoj će se u iduća tri mjeseca održati niz filmskih i glazbenih programa

Program počinje u petak, 5. lipnja, animiranim filmom Milorada Krstića 'Ruben Brandt, kolekcionar', prošlogodišnjim dobitnikom Animafestova Grand Prixa za dugometražni film.

U fokusu filma je psihoterapeut koji krade umjetničke slike kako bi zaustavio noćne more od kojih pati uslijed subliminalnih poruka koje je primao u djetinjstvu.

Ljetne filmske noći donose u lipnju niz gostujućih filmskih, glazbenih i ostalih kulturnih programa koji predstavljaju presjek zagrebačke festivalske scene, a završavaju kolovoškim programom 'Film u šumi'.

Tijekom lipnja tamo će se predstaviti Međunarodna smotra folklora (Etnografski dokumentarni film, 9. i 10. lipnja), koncertni i multimedijalni program Kulturno informativnog centra 'Ljetno kino Europa' (12., 13. i 29. lipnja) te Festival tolerancije (19. lipnja) i Revija europskog filma (20. – 26. lipnja).

Za srpanj su najavljena nova izdanja Fantastic Zagreb Film Festivala, s odabranim filmovima SF-a, fantastike i horora, a izbor iz svojih programa predstavit će još Zagreb Film Festival, Motovun Film Festival te Filmski programi Hrvatskog filmskog saveza.

U kolovozu će krenuti novi filmski program, 'Film u šumi', s presjekom recentnih i aktualnih filmskih hitova, priredit će se posebna gostovanja klasičnog programa kina Kinoteka.

'Bez obzira jeste li ljubitelji akcije, drame, humora ili arta, u šumi ćete pronaći film za sebe', poručuju organizatori programa.

Ljetna pozornica Tuškanac otvorena je 1954. i djelovala do 1970. godine, te je do ponovnog otvorenja 2012. bila zapuštena. Od 2017. program tog kina na otvorenom za oko 500 posjetitelja organizira Centar za kulturu i film Augusta Cesarca.