VRIJEDNA BAŠTINA

Film 'Deveti krug' iz 1960. u sklopu programa Cannes Classics

  • Autor: V.I. / Hina
  • Zadnja izmjena 16.07.2020 15:46
  • Objavljeno 16.07.2020 u 15:46
tportal

Izvor: HAVC / Autor: HAVC

Dugometražni igrani film Deveti krug slovenskog redatelja France Štiglica iz 1960., snimljen u produkciji zagrebačkog Jadran filma, prikazat će se u sklopu programa Cannes Classics Filmskog festivala u Cannesu, priopćeno je u četvrtak iz HAVC-a

Ratnu dramu 'Deveti krug' režirao je slovenski redatelj France Štiglic godine 1960., a scenarij je napisala Zora Dirnbach.

Uloge u filmu nose Dušica Žegarac, Boris Dvornik, Beba Lončar, Dragan Milivojević, Ervina Dragman, Branko Tatić i drugi. Film je snimao Ivan Marinček, a za glazbu je bio zadužen Branimir Sakač. Film je nastao u produkciji Jadran filma.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich kazao je kako su ponosni da je jedan domaći filmski klasik po prvi puta prihvaćen u program Cannes Classics.

Selekcija u Cannesu se temelji prvobitno na kvaliteti filma redatelja France Štiglica, ali tu se radi i o kvaliteti restauracije i ukazuje na veliki zadatak koji je pred nama da se restauriraju i ostala djela naše baštine, a koja su velikim dijelom u derutnom stanju, kazao je.

Radnja Devetog kruga smještena je u Zagreb za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada ustaška vlast provodi sve žešći progon Židova. Mlada Židovka Ruth samo sretnom okolnošću uspijeva izbjeći logor, ali ostaje bez roditelja i brata. Obiteljski prijatelji pružaju joj utočište i udaju je za svog sina studenta kako bi je zaštitili od progona.

Kako taj fiktivni brak ograničava njegovu slobodu, novopečeni muž se buni, ali ubrzo uviđa da za djevojku, s kojom se družio od malena, nema druge nade za spas. Ne prolazi dugo i dvoje mladih se doista i zaljubljuju jedno u drugo, no zbog male neopreznosti Ruth završava u 'Devetom krugu', zloglasnom logoru za mlade žene, sadržaj je filma.

Deveti krug je 1960. bio nominiran za Zlatnu palmu u Cannesu, a sljedeće godine i za Oscara za najbolji strani film. Na Pulskom filmskom festivalu 1960. je trijumfirao s Velikom Zlatnom Arenom za najbolji film te Zlatnom Arenom za Zoru Dirnbach - prvu ženu kojoj je pripala ta nagrada. Zlatnu Arenu dobili su i Branko Tatić za sporednu ulogu, Ivan Marinček za kameru te Branimir Sakač za glazbu. Film je tada osvojio i nagradu publike. 

'Nakon pažljivog tehničkog pregleda svih postojećih materijala na filmskoj vrpci i probnog skeniranja pojedinih izvornika odlučeno je da će se za restauraciju koristiti originalni negativ iz 1960. godine i kombinirani dubl pozitiv nastao fotokemijskom restauracijom 2001. godine. Kako je konačni cilj restauracije predočiti današnjoj publici izgled filma iz vremena njegovog nastanka, a nikako 'poboljšati' ili modernizirati sliku i zvuk, različite sitne nesavršenosti uvjetovane ograničenjima onodobne laboratorijske tehnike zadržane su i u digitalno restauriranoj verziji', kazao je  supervizor digitalne restauracije iz Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva Vjeran Pavlinić. 

U ovogodišnje, 17. izdanje programa Cannes Classics uvršteno je 25 dugometražnih igranih i sedam dokumentarnih filmova. Zbog odgode Filmskog festivala u Cannesu, ove će se godine program Cannes Classics izvanredno, djelomično ili u cijelosti, odvijati u sklopu Lumière Film Festivala u francuskom Lyonu koji se održava od 10. do 18. listopada te filmskom festivalu Rencontres Cinématographiques de Cannes, koji traje od 23. do 26. studenog.

U sklopu programa će se, osim Devetog kruga iz Hrvatske, prikazati i srbijanski film 'Ko to tamo peva' (1980.) Slobodana Šijana. Restaurirana verzija filma Raspoloženi za ljubav (In the Mood for Love) hongkongškog redatelja Wong Kar-waija također će se prikazati u svom 'novom ruhu', u čast 20. godišnjice premijere u Cannesu.

U programu Cannes Classics obilježit će se i 60. godišnjica remek-djela Do posljednjeg daha (À bout de souffle/Breathless) pionira Francuskog novog vala Jean-Luca Godarda te Avantura (L'Avventura/The Adventure) Michelangela Antonionija koji je 1960. u Cannesu ovjenčan Nagradom žirija.

Osim toga, obilježava se i 100. rođendan talijanskog redatelja Federica Fellinija koji je 1960. iz Cannesa otišao sa Zlatnom palmom u rukama za film Slatki život (La dolce vita). Tako će se, u Cannes Classicu, prikazati restaurirane verzije njegovih filmova Cesta (La strada, 1956) i Svjetlosti varijetea (Luci del varietà, 1950.) te dokumentarni film o njegovoj fascinaciji metafizičkim Fellini of the Spirits redateljice Anselme Dell’Olio. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!