FILMOVI, IZLOŽBE I GLAZBA

Festival tolerancije održat će se od 1. do 10. srpnja na zagrebačkom Bundeku

27.04.2021 u 12:17

Bionic
Reading

Festival tolerancije održat će se se od 1. do 10. srpnja na zagrebačkom Bundeku, s izborom 'uspješnih i intrigantnih filmova, zanimljivih i provokativnim izložbama koje potiču na razmišljanje te društveno važnim predavanjima i edukativnim programima'

Organizatori najavljuju da će se na 15. izdanju festivala održati i atraktivan glazbeni dio, a sve s istom misijom kao dosad - promicati i brinuti za tolerantno, napredno i solidarno društvo.

Kažu kako su u proteklih 14 godina imali svakakve nedaće koje su im stajale na putu, od mijenjanja lokacije do rada u doba pandemije, no to ih je na neki način i ojačalo.

"Shvatili smo koje potencijale imamo te koliko kreativni možemo biti kako bismo napravili što bolji program za naše posjetitelje", rekla je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Po njezinim riječima, glavna misija je i dalje kroz kvalitetan program promicati toleranciju te u tome biti glasni i beskompromisni. "Ovogodišnje izdanje nam je posebno važno jer osjećamo ogromnu potrebu da se upravo u ovim vremenima čuje glas svih obespravljenih", dodala je.

Na festivalu će se prikazati pedesetak filmova, među kojima su švicarska drama s elementima trilera "Svetica nemogućeg", nizozemski glazbeni dokumentarac "Here We Move Here We Groove" te češki film za mlade "Čopor" koji problematizira međuvršnjačko nasilje u sportu.

Teme filmova su jačanje fašizma, negiranje holokausta, predrasude prema izbjeglicama te kršenje prava žena i homoseksualnih osoba, a cilj im je potaknuti gledatelje da promišljaju ono što se danas događa i da iz povijesti uče kako se ne bi ponovile tragedije iz prošlih vremena.

Hrvoje Pukšec, voditelj filmskih programa Festivala tolerancije, rekao je da je su pripremili "sjajan filmski program koji će, sigurni smo, oduševiti publiku željnu pametnih, važnih ali i vedrih, optimističnih filmova".

"Postavili smo i odličan popratni program, poput dviju vlastitih izložbi i nastupa renomiranih glazbenika čiji će zvuci odjekivati Bundekom", napomenuo je.

Izložbom "U fokusu" Festival tolerancije nastavlja praksu samostalne produkcije izložbi koje tematiziraju pitanje izbjeglica, migranata i azilanata u hrvatskom društvu.

Druga izložba je video instalacija "Mi", koja će nastati u realizaciji produkcijske kuće Sekvenca i režiji Jure Pavlovića.

"Namjera je osvijestiti problem izbjeglištva podsjećanjem javnosti da se takva situacija može desiti bilo kome i da izbjeglice trebamo promatrati na isti način kako promatramo sami sebe", stoji u najavi.

Za glazbeni program zasad su najavljeni The Beat Fleet, Edo Maajka, Vlatko Stefanovski.

Tradicionalno, program je besplatan, sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, HAVC-a, UNHCR-a Hrvatska i drugih partnera.