KNJIGA O UNI

Faruk Šehić dobitnik je nagrade Meša Selimović

13.09.2012 u 09:40

Bionic
Reading

Peteročlani žiri koji je predvodio akademik Zdenko Lešić odlučio je da je najbolji roman 'Knjiga o Uni', premijerno objavljen u Hrvatskoj, u izdanju Algoritma

Nagrada Meša Selimović ove je godine pripala Faruku Šehiću za roman 'Knjiga o Uni'. Pored statue Mastionice i pera, rada kipara Pere Jelisića, Šehiću je uručena  novčana nagrada od 7000 konvertibilnih maraka.

Nagrada, koja je uručena u okviru 12. međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, dodjeljuje se za roman objavljen u prethodnoj godini na području Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Žiri, koji su ove godine činili Zdenko Lešić (predsjednik), Predrag Matvejević, Mirjana Đurđević, Irfan Horozović i Andrej Nikolaidis, odlučio se za petoricu autora i romana među 17, koliko su ih  regionalni selektori (Emir Imamović za BiH, Jagna Pogačnik za Hrvatsku, Vladimir Arsenijević za Srbiju i Pavle Goranović za Crnu Goru), izdvojili iz prošlogodišnje izdavačke produkcije. Pored Šehića, u utrci za nagradu bili su romani 'Sanjao sam slonove' Ivice Đikića (Hrvatska), 'Kalendar Maja' Zorana Ferića (Hrvatska), 'Mein Kampf' Svetislava Basare (Srbija) i 'Bernardijeva soba' Slobodana Tišme (Srbija).

Faruk Šehić živi u Sarajevu, a osim nagrađenog romana, njegove knjige 'Hit depo' (poezija), 'Pod pritiskom' (kratke priče) i 'Transsarajevo' (poezija) uživaju kultni status kod čitalačke publike i objavljivane su u više naklada.