PREDSTAVLJEN ŽIRI

Evo tko će na Pulskom filmskom festivalu odlučivati o dobitnicima Zlatnih arena

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.06.2019 16:00
  • Objavljeno 07.06.2019 u 16:00
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PFF

Damir Terešak, Pavao Pavličić, Dijana Vidušin, Jasna Rossini i Tomislav Čigir članovi su žirija 66. Pulskoga filmskog festivala koji će ocjenjivati 14 filmova u konkurenciji za nagrade, njih osam u Hrvatskom programu i šest manjinskih koprodukcija, te na kraju odlučiti o dobitnicima Zlatnih arena, priopćili su u petak organizatori festivala

Damir Terešak redoviti je profesor na ADU u Zagrebu i producent filmova 'Zlatne godine', 'Bogorodica', 'Ne dao bog većeg zla', 'Prezimiti u Riu', 'Armin' i 'Takva su pravila' te producent manjinskih koprodukcija 'Chico', 'Oproštaj', 'Neprijatelj', 'Kad svane dan' i 'Najljepša je zemlja moja'.

Akademik i književnik Pavao Pavličić autor je scenarija za filmove 'Ritam zločina', 'Zločin u školi', 'Treći ključ', 'San o ruži', 'Osuđeni', 'Čovjek koji je volio sprovode', 'Orao', 'Treća žena' i drugih.

U ocjenjivačkom sudu je i glumica Dijana Vidušin, poznata po ulogama u serijama 'Počivali u miru', 'Na terapiji' i 'Zauvijek susjed' te u filmovima 'Uzbuna na Zelenom Vrhu', 'Ljubav ili smrt', 'Zagonetni dječak', 'Koko i duhovi', 'Ministarstvo ljubavi' i 'Ljubavni život domobrana', za koju je dobila Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu.

Maskerica Jasna Rossini sudjelovala je na više od stotinu projekata tv-programa ('Jelenko', 'Smogovci', 'Vučjak', 'Ero s onoga svijeta', 'Roko i Cicibela'). Dobila je Zlatne arene za masku u filmovima 'Metastaze' i 'Ljudožder vegetarijanac', a radila je i na filmovima 'Agape', 'Kontesa Dora', 'Haloa - praznik kurvi' i 'Horvatov izbor'.

Filmski kritičar Tomislav Čegir redovito objavljuje filmske kritike u Vijencu i filmske studije u Hrvatskom filmskom ljetopisu. Autor je knjiga 'Filmski prostori: hrvatske rekonstrukcije američkog žanrovskog filma' i 'Filmski osvrti: Autorske i žanrovske perspektive' te koautor knjige 'Hrvatski filmski redatelji I'. Dobio je Nagradu Vladimir Vuković za filmsku kritiku.

Novi program - Kontrapunkt

U priopćenju se dodaje da je u uvjetima povećane produkcije i primjene digitalnih tehnologija uveden novi festivalski program pod nazivom Kontrapunkt koji obuhvaća ostvarenja koja donose nove estetike ili žanrovski obogaćuju hrvatski film, čime se stvaraju preduvjeti za otvorenost prema novim autorima i strujama nacionalne kinematografije.

  • +48
  • +45

Svečano otvoren 65. Pula Film festival

Izvor: Pixsell / Autor: Auto

Program objedinjuje naslove Hrvatskog programa i programa Manjinskih koprodukcija primjerene za dvoransko prikazivanje.

Kontrapunkt 66. Pule čine četiri naslova iz Hrvatskog programa ('Posljednji dani ljeta' Damira Radića, 'Happy End' Anđela Jurkasa, 'Zagrebački ekvinocij' Svebora Mihaela Jelića i 'Ufuraj se i pukni' Ljubomira Kerekeša) te četiri naslova iz programa Manjinskih koprodukcija ('Dišući u mramor' Gidre Beinoriute, 'Lajkaj i ti mene' Leonarda Guerra Seragnolija, 'Kao da je moj sin' Constanze Quartiglio i 'Glumim, jesam' Miroslava Mandića).

Pulski filmski festival održat će se od 13. do 21.srpnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!