VENECIJANSKI BIJENALE

Dubrovački umjetnici na najvažnijoj svjetskoj izložbi vizualnih umjetnosti

09.05.2019 u 20:14

Bionic
Reading

U prostoru Tesa 100 u Arsenalu u samom srcu Venecijanskog bijenala u četvrtak je u Veneciji svečano otvorena izložba 'Mjesto isprekidanih odlazaka' dubrovačkih umjetnika Marijane Pende, Slavena Tolja i Izvora Pende, kojom se grad Dubrovnik po prvi puta predstavlja na najvažnijoj svjetskoj izložbi vizualnih umjetnosti

Izložba je realizirana uz potporu Grada Dubrovnika i Umjetničke galerije Dubrovnik.

Na otvorenju grupne izložbe u venecijanskom Arsenalu, nekadašnjem industrijskom kompleksu i zaštićenom spomeniku kulture, okupljene je pozdravio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Rekao je kako je riječ o iznimnom događaju za grad Dubrovnik, kojim se po prvi puta predstavlja na ključnom međunarodnom događanju.

'Ovo je za nas velika čast. Prisutnost na Bijenalu uistinu diže Dubrovnik po pitanju kulture i značaja kulture na jednu međunarodnu ljestvicu, kojoj on po svemu i pripada', rekao je Franković.

Izložba je ostvarena u sklopu kulturne razmjene gradova Dubrovnika i Venecije temeljem sporazuma o bratimljenju iz 2012., a predstavlja troje međunarodno afirmiranih dubrovačkih umjetnika, Marijanu Pende, Slavena Tolja i Izvora Pende.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina istaknuo je kako je riječ o troje renomiranih, svjetski priznatih umjetnika, koji su rođeni, djeluju i rade u Dubrovniku.

'Ovom suradnjom htjeli smo postići da naš muzej bude prepoznat na svjetskoj razini, ali i dati novi smjer našem poslovanju i predstaviti se izvan granica grada i Hrvatske', rekao je Smokvina.

Zahvalio je svim djelatnicima Galerije, te svima koji su podržali i pomogli u realizaciji projekta. 'Mislim da smo napravili jednu zaista sjajnu priču', zaključio je.

Umjesto isključivog usredotočenja na bogatu baštinu, projekt kulturne suradnje dvaju sestrinskih gradova, Dubrovnika i Venecije, naglasak stavlja na suvremeni trenutak, s fokusom na snažnu suvremenu umjetničku scenu.

Izložbom 'Mjesto isprekidanih odlazaka' okupljeni umjetnici koriste preispitivačku moć umjetnosti kako bi doveli u pitanje zadane društvene narative i razotkrili metode stereotipizacije i simplificiranja kompleksnih povijesnih istina s ciljem njihove kontrole.

Izložbu čine tri cjeline okupljene u jedinstvenom prostoru, pri čemu se djela troje umjetnika kreću između binarnih opozicija figurativno / apstraktno, skulptura / objekt, performans / situacija, umjetnički rad / crtež djeteta, propitujući moć granice kao mjesta provokacije uvriježenih podjela.

Umjetnici su izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem u Venecijanskom bijenalu, kao i odabranom lokacijom, koja na najbolji način odgovara ideji povezivanja njihovih radova u zajedničku cjelinu.

'Riječ je o dobrom spoju skulpture, slikarstva i konceptualne umjetnosti. Mislim da smo doista postigli taj jedan dobar dijalog s postavom i tematikom', rekla je Marijana Pende.

Izložba 'Mjesto isprekidanih odlazaka' održava se paralelno s 58. Međunarodnom izložbom vizualnih umjetnosti, Venecijanski bijenale 2019., a može se pogledati do 24. studenoga. Izložbu je obišla i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je dan ranije, u srijedu 8. svibnja, svečano otvorila Hrvatski paviljon na Bijenalu, ove godine realiziran kroz izložbu multimedijalnog umjetnika Igora Grubića 'Tragovi nestajanja (u tri čina)'.