70. dubrovačke ljetne igre

Dubrovački simfonijski orkestar održao koncert pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića i s violinisticom Katarinom Kutnar

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 13.08.2019 09:41
  • Objavljeno 13.08.2019 u 09:41
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Dubrovački simfonijski orkestar (DSO) održao je u ponedjeljak navečer u atriju dubrovačkog Kneževa dvora svoj drugi koncert na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama (DLJI), pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića te sa solisticom violinisticom Katarinom Kutnar

Na nastupu je, uz Koncert za violinu i orkestar u D-duru Petra Iljiča Čajkovskog te Beethovenovu Simfoniju u Es-duru br. 3 'Eroicu', praizvedena skladba Ciklus.mp3 za gudače dubrovačkog pijanista i skladatelja Ivana Violića.

Dirigent Ivo Lipanović tom je prilikom istaknuo kako je sinergija svih sudionika ostvarena od prvog takta. 'Vrlo sam zadovoljan s ovim koncertom jer smo imali dva mlada glazbenika pred kojima je karijera i budućnost: solisticu Kutnar i dubrovačkog skladatelja Violića. Uz to, DSO su specijalisti za bečku klasiku, od Mozarta i Beethovena do Haydna. S njima sam jako puno puta dirigirao upravo Beethovena i nisam se iznenadio. Oduševljen sam kako shvaćaju tu glazbu i s kojim angažmanom i energijom su je donijeli', rekao je Lipanović. Violinistica Katarina Kutnar izjavila je kako joj je kao mladoj glazbenici nastup na 70. Igrama predstavlja veliku čast.

'Pogotovo jer je riječ o obljetničkoj godini pa je svakom glazbeniku to kao trenutak koji željno iščekuje', rekla je Kutnar. Dubrovački simfonijski orkestar, osnovan 1925. godine, jedan je od nositelja glazbenog dijela programa Igara te važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske. Orkestar surađuje s brojnim priznatim svjetskim umjetnicima, a mnoge od tih suradnji ostvarene su upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama tijekom desetljeća. Katarina Kutnar, talentirana glazbenica i dobitnica mnogih glazbenih nagrada i priznanja, violinu je diplomirala 2017. godine u klasi prof. Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a trenutno je na usavršavanju na Hochschule Franz Liszt u Weimaru u klasi prof. Friedemanna Eichhorna, s profilom komorne glazbe.

Kao solistica je nastupala uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar Sondershausena u Njemačkoj, Komorni orkestar Slovenske filharmonije i druge. Mnoge nastupe ostvarila je kao članica Zagrebačkih solista i Hrvatskog baroknog ansambla, te kao koncert majstor Simfonijskog orkestra Muzičke akademije. Dirigent Ivo Lipanović dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova i kod Lovra pl. Matačića. Pobijedio je na natjecanju mladih dirigenata u Zagrebu 1986., a iste je godine na poziv maestra Vjekoslava Šuteja angažiran kao zborovođa i dirigent u Operi HNK u Splitu. Od 2007. godine djeluje kao samostalni umjetnik stalno nastanjen u Zagrebu. Od 2014. do 2018. po drugi put je bio ravnatelj Opere HNK Split, a od listopada 2018. je v.d. ravnatelja Opere.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!