BLAGO U KUPARIMA

Dubrovački arhitekti traže hitnu reakciju ministrice kulture: Ne rušite Pelegrin

02.08.2017 u 12:11

Bionic
Reading

Društvo arhitekata Dubrovnik uputilo je u srijedu pismo ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek s prijedlogom za hitno donošenje akta o zaštiti hotela Pelegrin u Kuparima, kojemu donošenjem novog Urbanističkog plana uređenja prijeti rušenje

Prema Odluci o izradi Urbanističkog plana uređenja Kupari I, koju je prije godinu dana donijelo Općinsko vijeće Župe dubrovačke, predviđena je i obveza uklanjanja svih postojećih objekata na tom prostoru, osim hotela Grand.

"To znači da je kandidat za rušenje i hotel Pelegrin, izrazito vrijedno arhitektonsko ostvarenje modernističkog korpusa grada Dubrovnika", ističu arhitekti, dodajući da bi donošenje akta Ministarstva kulture bio "prvi korak k budućem projektu sanacije, adaptacije i rekonstrukcije koja će uvažiti njegovu neprijepornu arhitektonsku vrijednost".

  • +15
Kupari Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Hotel izgrađen 1964. kao dio velikog projekta vojnog odmarališnog kompleksa u Kuparima, a projektirao ga je tada mladi i relativno nepoznati sarajevski arhitekt David Finci. "Sprega sretnih okolnosti, tj. moćnog i bogatog investitora kakva je bila Jugoslavenska narodna armija, slobode koja je dana projektantu, te pregnuća mladog i talentiranog arhitekta iznjedrila je jedno od najznačajnijih ostvarenja kasne hrvatske moderne", napominje se.

U Domovinskom ratu hotel je bio više puta pogođen topovskim granatama i otad čeka obnovu.

Članovi Društva izrazili su zabrinutost što sve češće dolazi do uklanjanja značajnih arhitektonskih objekata, poput upravne zgrade dubrovačkog tramvaja i remize u Gružu.

Kažu da su svjesni kako se građevine predlažu za rušenje pod izlikom da više ne zadovoljavaju suvremene uporabne standarde, no ističu da danas ne bismo imali većinu spomenika kulture da su se stoljećima prije slijedila takva obrazloženja.

"Zamislite kako bi se osiromašio naš kulturni krajolik nestankom one arhitektonske ostavštine koja je postala značajka u prepoznavanju pojedinih područja. Upravo zadržavanjem takvih međaša u razvoju hrvatske arhitektonske misli značajno se dobiva na identitetu i raznolikosti svakog gospodarskog ili stambenog objekta", ističe se u pismu koje potpisuje Božo Benić, predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik.

Inicijativa Društva arhitekata Dubrovnik za zaštitu hotela Pelegrin nastavlja se na njegovu dugogodišnju praksu zaštite i očuvanja vrijedne arhitektonske baštine na području grada i okolice, a poduprijeli su je Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti.

Do kraja ove godine Društvo će objaviti Vodič dubrovačke arhitekture 19. i 20. stoljeća, koji će prvi put na jednome mjestu sintetizirati nove i do sada nepoznate podatke o dijelu najznačajnije dubrovačke graditeljske baštine, te izložiti niz novih atribucija potkrijepljenih istraživanjem arhivske dokumentacije i suvremene periodike, kao i postojeće znanstvene i stručne literature.