VLADA SKUPLJA PONUDE

Milanović: Kupari će biti korisni za tisuće ljudi

25.09.2014 u 13:21

  • +15

Kupari

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o početku prikupljanja obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog projekta u atraktivnim Kuparima u Dubrovniku. Premijer Zoran Milanović rekao je da će realizacija ovog projekta donijeti stotine radnih mjesta i korist za tisuće ljudi

Ministar turizma Darko Lorencin predstavio je odluku za raspisivanje javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za projekt na Kuparima. Kada Vlada, uz suglasnost Sabora, izabere investitora, on će imati rok od 48 mjeseci za izradu projekta od trenutka izdavanja dozvola.

'IMALI SMO DILEMU - RUGLO ILI UPRAVLJANJE'

Premijer Zoran Milanović rekao je da je ovo zadnja faza prije realizacije projekta: 'Interes za Kupare je velik i trebao nam je složen pravni i administrativni posao koji prethodne vlade nisu mogle učiniti. Ili nisu za to imale znanja ili im se nije dalo...'

Milanović kaže da je stavljanje Kupara u funkciju bilo pitanje posla: 'Bilo je to pitanje hoće li država dozvoliti da Kupari i dalje stoje ondje kao ruglo ili će država upravljati narodnom imovinom. Sada smo došli do završne faze, da se zakopa lopata. Kada projekt bude gotov, možemo očekivati stotine radnih mjesta i korist za tisuće ljudi.'

Evo kako će se vrednovati ponude

Kriteriji za odabir investitora kroz obvezujuće ponude bit će visina naknade za pravo građenja, visina naknade za zakup hotela Grand te visina naknade za koncesiju na pomorskom dobru.
U slučaju dostave dvije ili više istih ponuda, određuju se dodatni kriteriji kao što su ponuđena visina ulaganja, vrsta i kvaliteta ulaganja, brend, plan zapošljavanja, doprinos razvoju okruženja te održivi razvoj i primjena novih tehnologija.

Uvjeti koji će se tražiti od investitora
su iskustvo u realizaciji sličnih projekata, iskustvo u razvoju, planiranju i upravljanju hotelima razine 5*, planirana ulaganja u ovaj projekt od minimalno 100 mil €, dostava Poslovnog plana za razdoblje od 10 godina, dostava dokaza o financijskoj sposobnosti, predaja garancije banaka s rejtingom najmanje BBB.

ULAGANJE OD NAJMANJE 100 MILIJUNA EURA

Premijer je rekao da će se u Kuparima izdavati sobe za vrlo visoke cijene te je čestitao svima koji su radili na pripremi projekta: 'Nije to posao od pet minuta, jer da jest - netko bi to već bio napravio. (...) U turizmu je isplativo djelovati i dobro se zarađuje, a to je za Hrvatsku bila spasonosna formula sve ove godine, pa i prije krize.'

Detaljnije o projektu Kupari govorio je ministar Lorencin nakon sjednice Vlade. Do sada je šest investitora izrazilo namjeru da grade hotele na području Kupara, a na novi javni natječaj moći će se javiti i drugi investitori koji imaju najmanje 100 milijuna eura koje žele uložiti.

STOGODIŠNJA ZABRANA PRISTUPA PLAŽI NA KUPARIMA?

Do kraja godine znat će se ime najboljeg ponuditelja koji će imati pravo graditi na području Kupara sljedećih 99 godina. Kako će investitor imati obavezu graditi luksuzne hotele s najmanje četiri zvjezdice s kapacitetom od ukupno 1.600 kreveta, pitanje je hoće li nakon toga građani - koji i dalje ostaju vlasnici zemljišta na Kuparima - moći pristupiti plažama koje su oduvijek nesmetano mogli koristiti.

Ministar Lorencin kaže da će pristup plaži na Kuparima biti uređen kao i pristup svim ostalim plažama u Hrvatskoj. Tvrdi da se ne može govoriti o tome da građani sljedećih sto godina neće smjeti pristupiti tim plažama, premda iz prakse znamo da neki vlasnici hotela na temelju koncesija građanima naplaćuju ulaze na plaže i do nekoliko desetaka kuna.

Dakle investitor će imati pravo gradnje na području Kupari I., na kojemu se nalazi pet hotela, zatim na području poznatom kao Kupari II., na kojemu se nalaze bivše vojne rezidencije, potom na području Kupari III. ili Srebreno, na kojemu je kamp. Kupari IV. predstavljaju zelenu površnu za koju, rekao je Lorencin, postoji zahtjev za povrat imovine pa tako nije u ponudi za stogodišnju koncesiju.

Investitor će imati obavezu svih tih godina uplaćivati u proračun naknadu za pomorsko i kulturno dobro. Ako primjerice za 30 godina ne budu u mogućnosti voditi turistički kompleks, Vlada će - tvrdi Lorencin - moći razvrgnuti ugovor i potražiti novog investitora. No upravo zato će pri izboru investitora do kraja godine paziti na to da ponuđač ima višegodišnje iskustvo u vođenju luksuznih lanaca hotela.