POČETAK RADOVA KRAJEM 2017.

Projekt Kupari teče po planu, uskoro čišćenje terena

05.09.2016 u 10:40

Bionic
Reading

Projekt Kupari odvija se u skladu s planovima - suradnja investitora s državnim i lokalnim institucijama je izuzetno dobra, provode se pripremne aktivnosti, za otprilike mjesec-dva namjerava se ograditi teren i početi s čišćenjem, dok bi rušenje postojećih objekata započelo u drugoj polovini 2017., doznaje se od direktora tvrtke-investitora Avenue ulaganja Ivana Paladina

'Prilikom najavljivanja projekta objasnili smo i detaljan terminski plan, prema kojemu bi prva lopata ili početak radova trebao započeti krajem 2017. odnosno početkom 2018.', podsjeća je Paladina.

Napomenuo je da će do tada će kao investitori odraditi brojne aktivnosti na terenu, uključujući i sudjelovanje u izradi urbanističkog plana uređenja (UPU) u općini Župa Dubrovačka

'Iduća godina bi prema planovima trebala biti samo za projektiranje, kao i za arhitektonski natječaj, na kojem bismo odabrali arhitekta otprilike do kraja prvog kvartala iduće godine', iznosi planove Paladina, otkrivajući da rade i na finaliziranju koncepta i vode pregovore s hotelskim lancem Marriot oko ugovora

'Pripremamo i sporazum s DUUDI-jem kako bi i prije mogli ući u posjed te početi čistiti teren nešto prije plana, sve ogradili i osigurali da je pod kontrolom. Ako sve bude u redu, rušenje postojećih objekata planiramo u drugoj polovini 2017. i/ili početkom 2018.', kaže Paladina.

Ukupni terminski plan za realizaciju projekta Kupari nisu mijenjali unatoč kašnjenju potpisivanja ugovora s DUUDI-jem, navodi.

'Iako smo s aktivnostima počeli oko šest mjeseci kasnije nego je bilo planirano, jer se za toliko produljilo i potpisivanje ugovora s DUUDI-jem za taj projekt, terminski plan ne mijenjamo i vjerujemo da ćemo s radom moći početi 2020.', kaže Paladina.

Tvrtka Avenue ulaganja ugovor za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari potpisala je krajem ožujka ove godine, nakon što su DUUDI i bivša vlada krajem listopada prošle godine prihvatili ponudu te tvrtke kao investitora.

Iako je to bila i jedina ponuda za taj projekt, ocijenjena je kvalitetnom i perspektivnom, čemu je pridonijelo i što je Avenue ulaganje navela da za taj projekt planira partnerstvo s prestižnim međunarodnim hotelskim lancem Marriott s brendom Ritz-Carlton te u Kupare u četiri godine uložiti nešto malo manje od 100 milijuna eura, izgraditi dva hotela s pet zvjezdica s oko 400 smještajnih jedinica i jednu vilu, sve vrlo luksuzne razine.

Odluka vlade kojim je prihvaćena ponuda Avenue ulaganja odnosi se na tri koncesije koje se daju na 99 godina, i to na osnivanje prava građenja, na zakup hotela Grand i na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na području Brašina. Investitor je ponudio 172 tisuće eura godišnje za naknadu za osnivanje prava građenja, 58,5 tisuća eura za godišnji zakup hotela Grand te naknadu za koncesiju na pomorskom dobru od 8,10 kuna po metru (oko 640 tisuća kuna godišnje) kao fiksni dio te još promjenljivi dio naknade za koncesiju na pomorskom dobru od tri posto ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog pružanjem usluga na plaži.

Vlada je ujedno bila prihvatila i prijedlog sporazuma između države i općine Župa dubrovačka temeljem kojeg bi ta općina stekla pravo na 25 posto prihoda koje će država ostvarivati od naknade za osnivanje prava građenja i prava služnosti na zemljištu u državnom vlasništvu, kao i dijela prihoda od zakupa hotela Grand.