UMJETNOST IZA REŠETAKA

Domaći umjetnici oslikali zidove zagrebačkog zatvora Remetinec

21.03.2019 u 15:02

Bionic
Reading

Slaven Kosanović Lunar, Chez, Dominik Vuković i Ivan Oštarčević oslikali su zidove zagrebačkog zatvora Remetinec u sklopu projekta 'Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću'

Projekt je nastavak 'Uzorne kaznionice', kada su u listopadu 2018. četiri umjetnice, Melinda Šefčić, Ana Ratković Sobota, Vida Meić i Monika Meglić, oslikale tri spavaće sobe i dnevni boravak ženske kaznionice u Požegi. Ideja je bila tim malim intervencijama unaprijediti kvalitetu života i međuljudskih odnosa zatvorenica. Osim estetizacije zatvorskog prostora, djevojke su sudjelovale i na radionicama za zatvorenicama.

S istim ciljem sada je muška ekipa, Slaven Kosanović Lunar, Chez, Dominik Vuković i Ivan Oštarčević, 'intervenirala' u Remetinec, a projekt su u samom zatvoru 21. ožujka predstavile njegova autorica Melinda Štefčić i Ivana Andabaka, ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu, zaduženog za provedbu. Financira ga Ministarstvo pravosuđa čija je predstavnica, pomoćnica ministra Jana Špero također bila na predstavljanju projekta, a pridružio se i ravnatelj Remetinca Damir Čumpek.

  • +13
Revizalizacija zatvorskog prostora umjetnošću u Remetincu Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Cijela organizacija projekta bila je izuzetno izazovna, specifična i jedinstvena, upravo zato što se radi o jednom atipičnom prostoru, rekla je Štefčić na predstavljanju projekta te dodala kako zatvorski prostor zahtijeva potpuno novi i drugačiji pristup rada i djelovanja.

'Umjetnici su od samog početka provođenja projektnih aktivnosti posebnu pažnju pridavali specifičnosti prostora, posebice prilikom odabira prostora djelovanja, izvedbe skica za prostornu estetizaciju i odabira boja. Pri izvođenju likovnih intervencija vodilo se računa da pored same estetizacije prostora, a tako i rehumanizacije prostora radovi imaju terapijski učinak, da potaknu pozitivne misli i reakcije, da skrenu pozornosti s akutnih problema, da potaknu diskusiju, komunikaciju i nadasve promjenu percepcije prostora', ispričala je Štefčić koja smatra da su u tome i uspjeli.

'Reakcije osuđenika i zaposlenika većinom su pozitivne, što je pokazatelj uspješnosti postavljenih projektnih ciljeva. Smatram bitnim istaknuti kako je cijeli tijek izvođenja likovnih intervencija umjetnika te utjecaj nastalih radova na promjenu percepcije prostora pomno pratio istraživački tim na projektu, čiji će se rezultati predstaviti široj javnosti u svibnju 2019.', najavila je.