ZAGREB, RIJEKA, PULA, LUKOVDOL

Domaći majstori poezije i gosti iz cijeloga svijeta na Goranovom proljeću

20.03.2019 u 10:34

Bionic
Reading

Pjesnička manifestacija Goranovo proljeće u svom se 56. izdanju otvara 20. ožujka u 20 sati u Sceni F22 u Zagrebu, kada će čitati ovogodišnji gosti, 40 pjesnika iz 14 zemalja svijeta

Od autorica i autora iz Hrvatske nastupaju ovogodišnji dobitnici nagrada, Martina Vidaić, koja je za zbirku 'Mehanika peluda' dobila Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu te Denis Ćosić, koji je dobio Gorana za mlade pjesnike. Tu su i Dorta Jagić, Sonja Manojlović, Vlado Martek, Branko Čegec, Dinko Telećan, Krešimir Bagić, Goran Čolakhodžić, Miroslav Mićanović, Vanda Mikšić, Ivan Rogić Nehajev, Nikola Petković, potom Kemal Mujičić Artnam, Evelina Rudan, Lidija Deduš, Alen Brlek, Lucija Butković, Marija Dejanović, Frida Šarar i Darko Šeparović. Iz BiH dolaze Darko Cvijetić i Marko Tomaš.

Iz Slovenije gostuje Jana Putrle Srdić, iz Makedonije Lidija Dimkovska i Vladimir Martinovski, iz Rumunjske Tiberiu Neacșu, a iz Grčke Yorgos Alisanoglou i Georgia Trouli. Udo Kawasser dolazi iz Austrije, Baptiste Gaillard iz Švicarske, Florence Pazzottu, Jean-Pascal Dubost i Lou Raoul iz Francuske, Krystyna Dąbrowska iz Poljske, Laurence Vielle iz Belgije, Mischa Andriessen iz Nizozemske, Ida Linde iz Švedske, Indrė Valantinaitė iz Litve i Tara Skurtu iz SAD-a.

Strani gosti čitat će na vlastitim jezicima, uz osigurane prijevode na hrvatski. Čitanja će pratiti Ivan Grobenski i grupa Šumski.

Pjesnička karavana 21. ožujka ide u Lukovdol, gdje će se u Kulturnom centru u 12 sati održati svečana dodjela nagrada. Nakon toga pjesnikinje i pjesnici putuju u Rijeku. Tamo će se u 20 sati u Palachu predstaviti Martina Vidaić i Denis Ćosić te gosti Yorgos Alisanoglou, Lidija Dimkovska, Vlado Martek, Lou Raoul, Nikola Petković, Goran Čolakhodžić, Tiberiu Neacsu, Frida Šarar, Laurence Vielle, Baptiste Gaillard, Vanda Mikšić i Udo Kawasser.

U Book Caffeu Dnevni Boravak, također u Rijeci, 22. ožujka u 12 sati predstavlja se europska platforma za mlade pjesnike Versopolis, posvećenu većoj mobilnosti i vidljivosti mlađih evropskih pjesnika, koje je Goranovo proljeće dio. 

Autorice i autori 23. ožujka posjetit će i Pulu gdje će njih 13 čitati u Klubu Kotač u 19 i 30 sati.

Festival se zatvara istog dana u Zagrebu u MM centru u 20 sati.

Više o svim ovogodišnjim gostima na Facebooku Goranovog proljeća.