VELIKO ČITANJE 20. OŽUJKA

Tonko Maroević i Marija Dejanović laureati 55. Goranova proljeća

14.03.2018 u 13:09

Bionic
Reading

Pjesnička manifestacija 55. Goranovo proljeće održat će se od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Pazinu, a dobitnik ovogodišnjega Goranova vijenca je akademik Tonko Maroević, izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare predsjednik Odbora Goranova proljeća Marko Pogačar

Pogačar je istaknuo i kako je Gorana za mlade pjesnike dobila studentica Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Marija Dejanović. Nagrade će laureatima biti uručene 21. ožujka u Domu kulture u Lukovdolu, istaknuo je Pogačar.

Naglasio je kako se međunarodni festival Goranovo proljeće otvara velikim čitanjem svih sudionika 20. ožujka u 20 sati u polukružnoj dvorani Teatra &TD u Studentskom centru u Zagrebu. 

Manifestacija će, rekao je, ugostiti 33 pjesnika iz 13 zemalja. Razgovori i čitanja pjesnika na jezicima na kojima pišu, uz projiciran prijevod, nastavljaju se u lukovdolskom Domu kulture, riječkim klubovima Palach i Dnevni boravak i Kaštelu Pazin, a festival se zatvara 23. ožujka u zagrebačkom Jazz & Cabaret klubu Kontesa, rekao je Pogačar.

Ocijenio je kako festival publici donosi izravan kontakt s aktualnom i vrijednom poezijom iz Hrvatske, Europe i svijeta.

Na festivalu nastupaju Stanislava Nikolić Aras, Tomica Bajsić, Gordana Benić, Petra Bezjak, Alen Brlek, Željka Horvat Čeč, Marija Dejanović, Katja Grcić, Monika Herceg, Sonja Manojlović, Tonko Maroević, Ivica Prtenjača, Voja Šindolić, Andriana Škunca, Milko Valent i Bojan Žižović te 17 stranih pjesnika, rekao je Pogačar.

Naglasio je kako će se u sklopu europske platforme za poeziju Versopolis, u koju je uz Goranovo proljeće uključeno petnaest renomiranih književnih i pjesničkih festivala, imati prigodu upoznati četvero perspektivnih autora: njemačku književnicu Zehru Çirak, talijanskog pjesnika i fotografa Tiziana Fratusa, slovenskog dramskog pisca i pjesnika Tibora Hrs Pandura i francusku pjesnikinju, performericu i slam-izvođačicu Marie Ginet.

Platforma Versopolis, nastala u sklopu projekta Kreativna Europa, posvećena je upravo većoj mobilnosti i vidljivosti mlađih pjesnika, koji često ostaju neprimijećeni van svog govornog područja.