UOČI JUBILEJA

Događaji koji su obilježili 90 godina dodjele Oscara

01.03.2018 u 11:00

Bionic
Reading

Uoči jubilarne 90. dodjele Oscara u nedelju, 4. ožujka, Reuters je objavio najzanimljivije događaje koji su obilježili proteklih devet desetljeća otkako Akademija filmske umjetnosti i znanosti uručuje prestižnu nagradu

Prva svečanost dodjele Oscara održana je 16. svibnja 1929. u hotelu Roosevelt u Hollywoodu, podsjeća Reuters, a to je bio i jedini put da je nagradu za najbolji film osvojio nijemi film - ljubavna priča 'Krila' (Wings), smještena u vrijeme Prvog svjetskog rata.

Akademija filmske umjetnosti i znanosti deset godina kasnije, od 1939., počinje službeno koristiti naziv Oscar za svoje nagrade, a iza imena se, prema popularnoj, mada nepotvrđenoj priči, krije Margaret Herrick, tadašnja zvršna direktorica Akademije. Navodno je izjavila da je kipić podsjeća na njenog ujaka Oscara.

  • +5
Događaji koji su obilježili Oscare Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Prema Reutersu, prva Afroamerikanka koja je dobila Oscara bila je Hattie McDaniel, kojoj je nagrada uručena 1940. za sporednu ulogu u filmu 'Prohujalo s vihorom'. Tražili su tada od nje da sjedi za odvojenim stolom.

Trebalo je proći više od pola stoljeća da bi afroamerička glumica opet bila nagrađena. Bila je to Whoopi Goldberg 1991., za opet sporednu ulogu u filmu 'Duh'. Prvi Afroamerikanac koji je dobio Oscara za glumu bio je Sidney Poitier 1963. za ulogu u 'Poljskim ljiljanima', a prva i zasad jedina Afroamerikanka koja je nagradu dobila za glavnu ulogu bila je Halle Berry 2002. ('Bal čudovišta').

Među događajima koji se izdvajaju u povijesti dodjele, Reuters navodi i to da je ceremonija 1968. bila odgođena za dva dana - zbog ubojstva Martina Luthera Kinga 4. travnja. Prvi put je na televiziji prenošena 1953., a prvi i jedini put da su u istoj kategoriji dodijeljene dvije nagrade bilo je 1969. kad su Oscara za najbolju glumicu dobile Katharine Hepburn za 'Zimu jednog lava' i Barbra Streisand za 'Smiješnu djevojku'. Hepburn nije prisustvovala ceremoniji.

Među neizostavnim događajima u povijesti Oscara svakako je i pobjeda Marlona Branda 1973., kad je za nagradu dobio za ulogu Vita Corleonea u 'Kumu'. Brando je, međutim, bojkotirao dodjelu u znak protesta zbog načina na koji se Indijanci prikazuju na televiziji i u filmovima. Umjesto njega na pozornicu je u tradicionalnoj odjeći Apača izašla glumica i aktivistica za prava Indijanaca Sacheen Littlefeather, koja je odbila primiti statuu.

Najveći uspjeh u povijesti dodjele nagrada ostvario je 'Gospodar prstenova: Povratak kralja', koji je 2003. pobijedio u svakoj kategoriji u kojoj je bio nominiran. Time se svrstao uz bok filmovima s 11 Oscara, uz 'Ben Hur' iz 1959. i 'Titanik' iz 1997.

Iste te 2003. Roman Polanski osvojio je Oscara za najboljeg redatelja, za svoj film o holokaustu 'Pijanist'. Na svečanost u Los Angeles, međutim, nije mogao doći jer su ga SAD tražile zbog optužbi za silovanje maloljetnice 1977. Prva žena koja je dobila Oscara za režiju bila je Kathryn Bigelow, koja je 2009. nagrađena za film 'Narednik James'.

Dodjelu 2013., prema Reutersu, obilježio je manji incident, kad se Jennifer Lawrence saplela i pala dok se penjala na pozornicu kako bi primila kipić za najbolju glumicu u filmu 'U dobru i u zlu'.

  • +26
Oscar 2017. Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U 2016. svih 20 nominiranih za glumu bili su bijelci što je izazvalo kritike i kampanju s hashtagom #OscarsSoWhite na društvenim mrežama. Akademija je poslije objavila kako namjerava povećati broj žena i pripadnika manjina. Prošle godine 'Moonlight', čiju cijelu ekipu čine Afroamerikanci, dobio je Oscara za najbolji film. Ne bez skandala, doduše, pošto je greškom došlo do zamjene kuverti pa je na pozornici najprije rečeno da nagrada ide mjuziklu 'La La Land'.