najbolja umjetnička ostvarenja

Dodjeljene nagrade na 48. Danima satire Fadila Hadžića

19.06.2024 u 15:00

Bionic
Reading

Svečanom dodjelom nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja te koncertom benda 'Neki to vole vruće' u utorak, 18. lipnja u Satiričkom kazalištu Kerempuh zatvoreni su 48. Dani satire Fadila Hadžića

Ocjenjivački sud radio je u sastavu: Marina Petković Liker (redateljica), Iva Visković Križan (glumica) i Božena Matijević (novinarka Večernjeg lista).

Velika nagrada Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi 'Paradiž (Raj) Mattea Spiazzia i izvedbi Slovenskog ljudskog gledališča Celje.

'Gorući problem današnjice je odnos prema starosti, posebno prema skrbi za starije i nemoćne. Na kraju života uglavnom ostanemo sami, a iz naših tijela i lica može se iščitati život koji smo živjeli. Uronjeni u svakodnevicu života u domu za starije i nemoćne, glumci su iznimno vještom i zahtjevnom neverbalnom igrom uz maske suženog vidnog polja prikazali isječak koji nas je suočio s okamenošću navika i rutina, obiteljskim gubitcima i intrigama, bešćutnošću i gramzljivošću nasljednika, ravnodušnom brižnošću medicinskog osoblja, sitnim karakternim slabostima, međusobnim suosjećanjem, razumijevanjem i podrškom. Predstava nas potiče na introspekciju, na razmišljanje o onima od kojih smo se odmaknuli, na činjenice od kojih često bježimo i od kojih strahujemo, a smijeh nas dovodi do suza u kojima postajemo svjesni nedostatka empatije i vlastite konačnosti.'

Predstava 'Paradiž' osvojila je i posebnu nagradu za specijalno postignuće koja je pripala Alesandri Paienzi za oblikovanje i izradu maski.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Tomislavu Šobanu za režiju predstave 'Zbilja' autora Tomislava Šobana u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. 'Na prvi pogled daleko od satire, ali odmah zatim kritički otvara jedinstven pogled na stvarnost hrabrim i rizičnim redateljskim postupkom te donosi svjež pogled na izvedbenu umjetnost. Kad nam redatelj izmakne gledateljski centar i udaljene nas uvuče kroz sitna okna u detalje, smijeh umjesto vanjski postaje unutarnji. Filmskim okom režira detalje sitnih kadrova složenih u istovremenost kazališnog pogleda. Kaleidoskopski sjedinjuje glumačku igru, prostor, vrijeme, svjetlo i zvuk'.

Nagradu za najbolji tekst osvojio je Mate Matišić za predstavu 'Moji tužni monstrumi' u režiji Vite Taufera i izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella. 'Metatekstualna drama Moji tužni monstrumi drži napetost i pažnju gledatelja intrigantnom pričom koja se poigrava realnošću i fikcijom te radikalnom iskrenošću autora kojom razotkriva i najmračnije ljudske postupke. Uključujući i vlastite. Organskom rečenicom, dramskom napetošću, širinom i razvedenošću priče, autor i publici i glumcima nudi rijetko kvalitetno dramsko pismo. A to izaziva i traži jednako kvalitetna scenska rješenja.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeljena je Lani Barić za ulogu Visibabe u istoimenoj predstavi Lane Barić, Sanje Milardović i Nikoline Rafaj u režiji Sanje Milardović i izvedbi Teatra &TD. 'U samo sat vremena, posve sama na pozornici, glumica je uspjela uvjerljivo i opravdano secirati neuralgične točke i crne rupe sustava koji pojedince ne doživljava i melje. Vješta, izražajna, sugestivna, duhovita, do kraja srčana, oduševila je rasponom glumačkog umijeća koji se kretao od malodušja i očaja preko ranjivosti, ali i borbenosti za pravdu, do optimizma i ludičnosti.'

Nagradu za najbolju mušku ulogu Mladen Crnobrnja Gumbek dobio je Livio Badurina za ulogu u predstavi Tomislava Šobana 'Zbilja' i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. 'Nekonvencionalna dramska igra ispunjena preciznošću glumačkih izvedbenih sredstava - preciznost misli i njihova materijalizacija u tijelu i govoru, razvijanje uloge i stupnjevito gradiranje, izbrušena gipkost i gracilnost - stvorila je promišljenu i doziranu komičnost, kao i scensku suvremenost koja gledatelja odmiče od očekivanih kazališnih rješenja te ga provodi kroz unikatna kazališna iskustva'.