NAJSTARIJA KNJIŽEVNA NAGRADA

Dobitnici nagrade Grigor Vitez

09.04.2016 u 09:44

Bionic
Reading

Nagrada Grigor Vitez najuglednija je i nadugovječnija hrvatska nagrada kojom se nagrađuju najvrsniji hrvatski književnici i ilustratori koji su svoje djelovanje usmjerili najmlađima. Ove godine slavi se djelovanje dviju književnica: Snježane Babić Višnjić, čiji je roman 'Krugovi na vodi' u izdanju Alfe ovjenčan nagradom za najbolji tekst za djecu, te Rosie Kugli za roman 'Nisam ti rekla' za mlade, u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade

Podjela dviju nagrada ove godine nametnula se jer je obraćanje različitim dobnim skupinama uvetovalo drukčije teme i stilske razlike koje se nije moglo zanemariti ni izjednačiti. Također su nagrađeni ilustratori Ivana Guljašević za mlađu dob u slikovnicama 'Nosorogov glas' Brune Kumana i 'Drveni neboder' Ivane Guljašević te Dražen Jarabek za stariju djecu u slikovnici 'Tajna' Dubravke Pađen Farkaš.

Posebno je priznanje dodjeljeno Ranki Javor, knjižničarskoj savjetnici - za ukupan doprinos u promicanju hrvatske dječje knjige u Hrvatskoj i u svijetu.

Zanimljivo je da je ove godine u konkurenciji bilo gotovo 80 naslova, što je osjetno više nego lani i što nagrade čini posebno vrijednima.