'NAJVAŽNIJI HRVATSKI UMJETNIK'

Die Zeit oduševljen Kožarićem

03.07.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Ugledni njemački tjednik Die Zeit objavio je veliku priču o hrvatskom umjetniku Ivanu Kožariću, u povodu velike retrospektivne izložbe 'Sloboda je rijetka ptica' koja je nedavno otvorena u Münchenu

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju sretno se poklopio s velikom retrospektivnom izložbom Ivana Kožarića u Münchenu, o čemu opširno piše njemački tjednik Die Zeit. Kožarića Die Zeit opisuje kao 'najvažnijeg umjetnika Hrvatske', a u tekstu pod naslovom 'Hrvatska sada piše vlastitu povijest umjetnosti' naširoko hvali umjetnički rad ovog 93-godišnjaka.

Retrospektiva 'Sloboda je rijetka ptica' postavljena je u minhenskoj Haus der Kunst, a Kožarićeva djela se opisuju kao 'pristupačna i svestrana', kao i da poništavaju stereotipe koji na Zapadu postoje oko umjetnika naraslih u Istočnoj Europi za vrijeme komunizma – 'bez betona, bez brutalnosti'. Ističe se da Ivana Kožarića nikad nije pretjerano zanimao uspjeh na tržištu umjetnina, a kustosica izložbe Patrizia Dander napominje da je 'kompletna branša prespavala Kožarića', što se sada treba ispraviti velikom minhenskog retrospektivom, koja umjetnikova djela predstavlja tematski, a ne kronološki.

Nadalje se detaljno piše o povijesti suvremene hrvatske umjetnosti, pojavama poput Gorgone i odbacivanju socrealizma. Die Zeit zaključuje da se velikom retrospektivom Ivana Kožarića u Njemačkoj Hrvatska 'vratila u Europu' te je 'sada put do Zagreba kraći nego ikad prije', što je razlog da se europska umjetnička scena bolje upozna s djelima svojih hrvatskih kolega.